Šéfka americkej Tajnej služby prehovorila. Atentát na Trumpa označila za obrovské zlyhanie

22.7.2024 17:27

Atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa bol najväčším operačným zlyhaním Tajnej služby Spojených štátov za posledné desaťročia. Pred jedným z výborov americkej Snemovne reprezentantov to v pondelok podľa agentúry AP uviedla šéfka služby Kimberly Cheatleová.

Trumpa sa 13. júla pokúsil zastreliť útočník, keď niekdajšia hlava štátu a súčasný republikánsky kandidát do nadchádzajúcich prezidentských volieb hovoril k priaznivcom na mítingu v pensylvánskom Butlere. Exprezident utrpel zranenia ucha, strelec ale zabil jedného z účastníkov akcie, ďalší zranil.

Cheatleová, ktorá vypovedá pred výborom pre dohľad a zodpovednosť, uviedla, že Tajná služba "13. júla zlyhala" a za udalosti z toho dňa prijala plnú zodpovednosť.

Americkí zákonodarcovia sa už skôr rozhorčene čudovali nad tým, ako sa strelec mohol dostať k Trumpovi tak blízko - od exprezidenta ho delilo zhruba 150 metrov. Niektorí členovia Republikánskej strany v súvislosti s útokom Cheatleovú vyzvali na rezignáciu, čo Tajná služba odmietla.

Výsluchy v súvislosti s atentátom

Cheatleová podľa agentúry Reuters uviedla, že Trump bol pred streľbou lepšie chránený. "Úroveň bezpečnosti poskytovaná bývalému prezidentovi sa navýšila už pred začiatkom kampane a s narastajúcimi hrozbami sa naďalej zvyšovala," povedala šéfka Tajnej služby a dodala, že jej agentúra poskytla pre míting z 13. júla zabezpečenie podľa požiadaviek Trumpovho tímu.

"Pre akciu 13. júla sme poskytli požadované podrobnosti, požadované náležitosti," uviedla Cheatlová. Na konkrétne otázky ohľadom bezpečnostných plánov Trumpovej ochrany ale odmietla odpovedať s ohľadom na konané interné vyšetrovanie.

Dnešné vypočutie je len prvým, ktoré sa bude v americkom Kongrese v súvislosti s atentátom konať. V stredu sa pred ďalším z výborov objaví šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok