Prvé Trumpovo vystúpenie na predvolebnom mítingu po atentáte. Tvrdí, že prijal guľku za demokraciu

21.7.2024 07:06 , Aktualizované: 21.7.2024 10:33

Americký exprezident Donald Trump vystúpil na predvolebnom zhromaždení v americkom štáte Michigan. Išlo o jeho prvý míting od minulotýždňového atentátu, pri ktorom utrpel zranenie ucha, informujú agentúra AP a stanica CNN.

Obhajoval sa aj Vance

Trump na pódium v meste Grand Rapids v Michigane vystúpil s prelepením uchom, píše CNN. Bývalý exprezidentov lekár Ronny Jackson, ktorý je v súčasnosti kongresmanom za štát Texas, uviedol, že exprezident sa po strelnom zranení zotavuje podľa očakávaní.

Trump na zhromaždení povedal, že v reakcii na minulotýždňový útok dostal listy od čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a ďalších svetových lídrov.

Na mítingu vystúpil aj republikánsky kandidát na viceprezidenta J. D. Vance. Ten obhajoval svoju oddanosť Spojeným štátom v reakcii na vyjadrenia úradujúcej viceprezidentky USA Kamaly Harrisove, podľa ktorých bude oddaný len Trumpovi, nie krajine.        

Vance podľa CNN pripomenul, že slúžil v Námornej pechote USA (United States Marine Corps) a vybudoval firmu. Takisto odmietol údajné tvrdenie médií, že program Trumpa a republikánov je radikálny a nebezpečný.

Republikánska strana počas uplynulého týždňa na zjazde v Milwaukee v štáte Wisconsin oficiálne potvrdila Trumpa za svojho kandidáta do novembrových volieb. Trump nomináciu prijal a tiež oznámil, že za svojho kandidáta na viceprezidenta si vybral amerického senátora za štát Ohio J. D. Vancea.

Slabý starček

Na zhromaždení Trump odmietol obavy, že je hrozbou pre demokraciu. Povedal tiež, že minulý týždeň prijal guľku za demokraciu.

Exprezident sa tiež posmešne vyjadroval o Demokratickej strane, v rámci ktorej sa stupňuje nátlak na demokratického kandidáta Joea Bidena, aby odstúpil z boja o post prezidenta.

"Práve v tejto chvíli sa šéfovia Demokratickej strany zbesilo snažia zvrátiť výsledky primárok svojej vlastnej strany, aby vyradili z volebného klání pokriveného Joea Bidena," povedal Trump s odvolaním sa na rastúci počet hlasov z demokratického tábora, podľa ktorých by mal Biden volebný súboj prenechať inému kandidátovi.

"Ako vidno, Demokratická strana nie je stranou demokratickou," dodal. "Majú niekoľko problémov. Po prvé, nemajú poňatie, kto bude ich kandidátom," povedal Trump.

Sedemdesiatosemročný Trump sa znovu oprel aj do 82-ročného Bidena, ktorého označil za "slabého starčeka". Povedal tiež, že on je oveľa radšej v Michigane, ako aby na "nejakej nudnej pláži sledoval morské vlny". Narážal zrejme na to, že americký prezident Biden, ktorý mal pozitívny test na covid-19, sa teraz zotavuje vo svojom dome v Delaware.

Zopakoval tiež svoje nepodložené tvrdenia, že predchádzajúce voľby, v ktorých ho Biden porazil, boli zmanipulované.

Pozrite si nominačný prejav Donalda Trumpa:

Kritizoval podporu výroby elektrických áut, avšak pochválil Elona Muska, ktorý je riaditeľom výrobcu elektromobilov Tesla a ktorý nedávno oznámil finančnú podporu organizácii usilujúcej o zvolenie Trumpa za prezidenta.

"Riadil sme ich, sú neuveriteľní, ale nie sú pre každého," povedal Trump o elektrických autách.

Trump podľa svojich slov v prípade volebného víťazstva zabráni tretej svetovej vojne a tiež vyrieši konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, napísal denník The Guardian.

Takisto plánuje uskutočniť "najväčšiu deportačnú operáciu" v dejinách krajiny a posilniť ochranu hraníc.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok