Prvá pomoc pre dieťa v prehriatom aute: Ako postupovať? Netreba sa báť rozbiť okno, ochladzovať treba postupne

22.7.2024 11:37

Slovenský Červený kríž (SČK) varuje pred nebezpečenstvom prehriatia detí zabudnutých v autách počas horúčav. Teplota môže po piatich minútach prekročiť 40 stupňov, preto je dôležité dieťa ihneď dostať do tieňa a poskytnúť mu prvú pomoc.

hasiči záchrana deti leto auto dieťa
Foto: TASR/Jakub Kotian

Všímajte si odparkované autá

Dieťa zabudnuté v aute treba ihneď dostať do tieňa a poskytnúť mu prvú pomoc podľa závažnosti jeho stavu.

Slovenský Červený kríž (SČK) upozornil, že teplota v aute už po piatich minútach prekročí 40 stupňov Celzia a deti sa prehrejú rýchlejšie než dospelí.

Zároveň vyzval ľudí, aby si počas leta všímali odparkované autá a nebáli sa zasiahnuť.

Nutnosť rozbiť okno

"Všímajte si počas leta odparkované autá a neváhajte okamžite pomôcť, pokiaľ v ňom vidíte zamknuté dieťa. Teplota v aute prudko stúpa už v prvých minútach, po piatich minútach prekročí 40 stupňov Celzia. Preto ak v okolí auta nie je možné rýchlo nájsť jeho majiteľa, ihneď volajte políciu a záchrannú zdravotnú službu," uviedol SČK na sociálnej sieti.

Odporúča rozbiť na aute okno a dostať dieťa čo najskôr do tieňa. Ak je pri vedomí a dýcha, treba ho začať ochladzovať.

Ako sa chrániť pred horúčavami? Viac o odporúčaniach v reportáži:

"Robte to postupne, vlažnou vodou, aby nedošlo k šoku. Pomaly chlaďte ruky, nohy, trup i hlavičku. Použite napríklad mokrú vreckovku, no nenechávajte ju na jeho tele - zabezpečte, aby sa voda mohla odparovať. Môžete dieťatko aj ovievať," ozrejmil SČK.

Dieťaťu možno ponúknuť po malých dúškoch piť, ak nezvracia. Nikdy však nie ľadový nápoj.

Keď dýcha, a keď nedýcha

Ak je dieťa v bezvedomí, ale dýcha, je potrebné ho uložiť do stabilizovanej polohy nabok.

"Dajte pozor, aby malo zaklonenú hlavu a tým spriechodnené dýchacie cesty. Začnite s ochladzovaním. Čakajte na príchod zdravotníkov," dodali odborníci.

V prípade, že je dieťa bezvedomí a nedýcha, treba ho položiť na chrbát, zakloniť mu hlavu a začať s kardiopulmonálnou resuscitáciou.

"Päť úvodných vdychov a potom opakujte, 30 stlačení hrudníka (v rytme 120 stlačení za minútu) a dva vdychy. Robte tak, kým sa dieťaťu obnoví krvný obeh alebo do príchodu záchrannej zdravotnej služby," priblížil SČK.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok