Biden chce dokončiť súčasný prezidentský mandát. Po jeho odstúpení zvažuje kandidatúru Joe Manchin

22.7.2024 06:22 , Aktualizované: 22.7.2024 06:47

Joe Manchin zvažuje opätovnú registráciu za člena Demokratickej strany a kandidatúru na prezidenta. Oznámila to v noci na nedeľu televízia CNN s odvolaním sa na zdroje blízke tomuto v súčasnosti nezávislému senátorovi za štát Západná Virgínia a jeho niekdajšiemu demokratickému guvernérovi.

Joe Manchin
Foto: X/Sen_JoeManchin

Biden chce dokončiť, čo začal

Napriek ukončeniu kampane za znovuzvolenie chce Joe Biden dokončiť súčasný prezidentský mandát, oznámil Biely dom. Reagoval tak na výzvy niektorých republikánskych politikov, aby sa prezident vzdal svojej funkcie.

Biely dom vo vyhlásení uviedol, že Biden po svojom republikánskom predchodcovi Donaldovi Trumpovi "zdedil hospodárstvo vo voľnom páde a raketovo rastúcu mieru násilnej kriminality". 

Ďalší kandidát okrem Harrisovej?

Senátor v nedeľu ešte predtým, ako prezident Joe Biden oznámil, že odstupuje z kampane za svoje znovuzvolenie, vyzval Bidena, aby prenechal miesto mladším.

"Myslím si, a dospel som k tomuto rozhodnutiu s ťažkým srdcom, že je čas odovzdať pochodeň novej generácii," povedal 76-ročný Manchin v relácii State of the Union televízie CNN.

Manchin ďalej uviedol, že dúfa, že ak Biden odstúpi, uskutoční sa "otvorený proces" výberu nového prezidentského kandidáta. Povedal, že ako potenciálnych náhradníkov Bidena uprednostňuje guvernérov, pretože ako prezident si "nemôžu dovoliť" byť stranícky.

Manchin, dlhoročný umiernený demokrat, v máji oznámil, že bude pôsobiť ako nezávislý.

Demokratická strana si prezidentského kandidáta vyberie na nominačnom zjazde, ktorý sa uskutoční v dňoch 19. - 22. augusta v Chicagu.

Pozrite si rozhovor s odborníkom o ukončení prezidentskej kampani Bidena.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok