Biden nebude kandidovať v nadchádzajúcich voľbách. O nomináciu sa bude usilovať viceprezidentka Harrisová

21.7.2024 19:55 , Aktualizované: 21.7.2024 23:10

Americký prezident Joe Biden odstupuje zo svojej kandidatúry za znovuzvolenie za prezidenta Spojených štátov. Chce sa teraz sústrediť na svoje povinnosti po zvyšok funkčného obdobia. Biden to v nedeľu uviedol vo vyhlásení na sociálnej sieti X. O nomináciu Demokratickej strany sa bude usilovať viceprezidentka Kamala Harrisová. Situáciu sme sledovali online.

23:10 Dnešný ONLINE článok sme ukončili. Ďakujeme za priazeň. Rozhodnutiu prezidenta Bidena sa budeme venovať aj naďalej - ako na webe, tak aj vo vysielaní ta3.

23:04 Španielsky premiér Pedro Sánchez taktiež vyjadril svoj obdiv a uznanie prezidentovi USA „za jeho odvážne a dôstojné rozhodnutie“. „Vďaka jeho odhodlaniu a vodcovstvu USA prekonali hospodársku krízu po pandémii a vážnom útoku na Kapitol a boli vzorom v podpore Ukrajiny, ktorá čelila ruskej agresii,“ ocenil Bidenove zásluhy.

22:57 Izraelský prezident Jicchak Herzog sa v nedeľu Bidenovi poďakoval za priateľstvo a podporu "izraelskému ľudu", ktorú prejavoval počas svojej desaťročia trvajúcej kariéry.

22:53 Republikáni tvrdia, že Demokratická strana svojimi krokmi ignoruje želania svojich voličov, ktorí v primárkach hlasovali za Bidenovu kandidatúru.

„Šéfovia Demokratickej strany práve ukázali, že si nevážia svojich vlastných voličov. Po tom, čo ostatných poučovali o demokracii, prinútili Joea Bidena vzdať sa kandidatúry, čím znehodnotili voľbu 14 miliónov svojich vlastných voličov,“ povedal Steve Scalise, druhý najvyššie postavený republikán v Snemovni reprezentantov.

22:34 „Som poctená prezidentovou podporou a mám v úmysle si túto nomináciu zaslúžiť a získať ju,“ uviedla Harrisová v písomnom vyhlásení. Prisľúbila tiež, že urobí všetko, čo je v jej silách, aby zjednotila Demokratickú stranu a Spojené štáty a porazila Trumpa a jeho „extrémny program“. „Spoločne budeme bojovať. A spoločne zvíťazíme,“ dodala.

22:31 Nemecký kancelár Olaf Scholz ocenil prácu amerického prezidenta Joea Bidena pre USA, Európu a svet. Scholz povedal, že jeho rozhodnutie nekandidovať znovu si zaslúži uznanie. Kancelár to napísal na sieti X.

„Môj priateľ, prezident USA Joe Biden, dosiahol veľa: pre svoju krajinu, pre Európu, pre svet. Vďaka nemu je transatlantická spolupráca úzka, NATO silné a USA sú pre nás dobrým a spoľahlivým partnerom,“ napísal Scholz. Dodal, že prezidentovo rozhodnutie „si zaslúži uznanie“.

22:25 Bidenovo pôsobenie v Bielom dome ocenil aj bývalý prezidentský kandidát a senátor za štát Vermont Bernie Sanders, podľa ktorého Biden slúžil Spojeným štátom so cťou a dôstojnosťou.

Sanders, ktorý v roku 2020 súperil s Bidenom v demokratických primárkach a potom ho podporil v boji proti republikánovi Donaldovi Trumpovi, vo svojom statuse na sieti X napísal: "Ďakujem vám, pán prezident, za všetko, čo ste urobili".

22:17 Americká viceprezidentka Harrisová uviedla, že sa bude usilovať o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany. Chce urobiť všetko pre to, aby porazila Trumpa.

22:16 O tom, či sa dalo Bidenovo rozhodnutie očakávať, sme sa rozprávali s analytikom Martinom Regulim. Viac sa dozviete v článku nižšie.

22:08 Bidenove rozhodnutia posilnili bezpečnosť, slobodu a demokraciu, ocenil poľský premiér Donald Tusk. Biden podnikol významné reformy, uviedol nórsky premiér Jonas Gahr Støre.

21:57 Americký exprezident Obama ocenil Bidena a jeho rozhodnutie znovu nekandidovať na prezidenta USA. Harrisovú v boji o Biely dom výslovne nepodporil.

21:51 Britský premiér Keir Starmer uviedol, že rešpektuje rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena odstúpiť z kampane za svoje znovuzvolenie. Prezident svoje rozhodnutie urobil v presvedčení, že koná v najlepšom záujme amerického ľudu, povedal ministerský predseda podľa agentúry Reuters.

21:44 K rozhodnutiu amerického prezidenta sa vyjadril aj český premiér Petr Fiala. "Je to nepochybne rozhodnutie štátnika, ktorý slúži svojej krajine už desaťročia. Je to zodpovedný a osobne náročný krok, ale o to cennejší. Držím USA palce, aby z demokratického súboja dvoch silných a rovnocenných kandidátov vzišiel dobrý prezident," uviedol.

21:40 Bill a Hillary Clintonovci ocenili Bidenovu službu vlasti a podporili Harrisovú v jej prezidentskej nominácii. Bidenove zásluhy vyzdvihla aj bývalá šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

21:33 Premiér Robert Fico zverejnil na sociálnej sieti nové video. „Bez ohľadu na odstúpenie Bidena, najviac rezonujú Trumpove slová, že by ukončil vojnu na Ukrajine ešte pred nástupom do úradu. Ja tomu verím, pretože USA majú totálny vplyv na Ukrajine,“ vyhlásil vo videu Fico.

21:29 Kremeľ sleduje situáciu okolo prezidentských volieb v Spojených štátoch. Za prioritu však nepovažuje ich výsledok, ale dosiahnutie cieľov svojej vojenskej operácie na Ukrajine, uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS v reakcii na rozhodnutie terajšieho šéfa Bieleho domu Joea Bidena odstúpiť z kampane za svoje znovuzvolenie.

Do volieb sú ešte štyri mesiace, počas ktorých sa môže ešte veľa zmeniť, vyhlásil hovorca prezidenta Vladimira Putina.

21:18 Najnovšie informácie zhrnul redaktor Samuel Drozda. Viac sa dozviete vo videu nižšie. ↓

21:15 Joe Biden musí "okamžite" rezignovať na post prezidenta USA, uviedol v nedeľu predseda Snemovne reprezentantov USA, republikán Mike Johnson v reakcii na Bidenovo stiahnutie kandidatúry v tohtoročných prezidentských voľbách. Informuje agentúra AFP.

"Ak Joe Biden nie je spôsobilý kandidovať na prezidenta, nie je spôsobilý ani vykonávať funkciu prezidenta. Musí na funkciu rezignovať okamžite. Piaty november nemôže prísť dostatočne skoro," uviedol Johnson vo vyhlásení.

21:11 Demokratický guvernér Kalifornie Gavin Newsom povedal, že Biden sa zapíše do histórie ako „jeden z najvplyvnejších a najoddanejších prezidentov“.

20:57 Podľa denníka The New York Times (NYT) má ale Harrisová oproti ostatným demokratom veľkú výhodu v tom, že pravdepodobne ľahko zdedí príspevky na kampaň, ktoré sa jej a Bidenovi doteraz podarilo vybrať.

Pre ostatných demokratických kandidátov by bolo oveľa ťažšie presvedčiť jednotlivé donory, aby im príspevky prenechali.

20:53 Líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer uviedol, že prezident Joe Biden je „skutočný vlastenec a veľký Američan“.

„Joe Biden bol nielen skvelým prezidentom a skvelým legislatívnym lídrom, ale je aj skutočne úžasným človekom," píše v príspevku na sociálnej sieti.

20:45 Donald Trump reagoval na rozhodnutie Joea Bidena odstúpiť a na svojej platforme Truth Social napísal: „Krivák Joe Biden nebol vhodný na kandidatúru na prezidenta a určite nie je vhodný na výkon funkcie - a nikdy nebol!

Na post prezidenta sa dostal len vďaka lžiam, Fake News a neopusteniu svojho suterénu.

Všetci okolo neho vrátane jeho lekára a médií vedeli, že nie je schopný byť prezidentom, a ani ním nebol,“ píše.

20:32 Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump v nedeľu vyhlásil, že viceprezidentku Kamalu Harrisovú bude ľahšie poraziť ako úradujúceho prezidenta Joea Bidena. Informuje CNN.

20:28 „Demokrati - je čas zjednotiť sa a poraziť Trumpa. Urobme to,“ napísal Biden s odkazom na republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

20:22 Biden vyjadril podporu viceprezidentke Harrisovej, aby sa stala prezidentskou kandidátkou Demokratickej strany pre nadchádzajúce voľby, uvádza agentúra Reuters.

20:14 Biden v príspevku na sieti X uviedol, že zostane vo funkcii prezidenta USA a najvyššieho veliteľa ozbrojených síl USA do januára 2025, keď sa mu skončí funkčné obdobie. V statuse tiež avizoval, že tento týždeň sa prihovorí národu.

20:10 "Myslím, že je v najlepšom záujme mojej strany a našej krajiny, aby som odstúpil a sústredil sa iba na prezidentské povinnosti po zvyšok svojho funkčného obdobia," napísal Biden s tým, že ďalšie podrobnosti k svojmu rozhodnutiu oznámi v najbližšom čase.

Biden ďalej poďakoval za doterajšiu spoluprácu viceprezidentke Kamale Harrisovej, ju ani nikoho iného ale výslovne nepodporil ako budúceho demokratického kandidáta na prezidentskú funkciu.

20:00 Osemdesiatjedenročný Biden čelil v posledných týždňoch tlaku zvnútra svojej Demokratickej strany na odstúpenie z boja o Biely dom v súvislosti s nepodareným výkonom v júnovej debate s republikánskym prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom.

19:55 Americký prezident Joe Biden oznámil, že ukončí svoju kandidatúru na znovuzvolenie. Uviedol, že „je to v najlepšom záujme mojej strany a krajiny“.

Americký prezident Joe Biden sa nebude uchádzať o znovuzvolenie. Všetky informácie nájdete v ONLINE článku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok