VIDEO: Muž pri Moskve odbil kladivom hlavu z busty Stalina. Poškodil aj Leninov pomník

21.7.2024 18:31

Neznámy páchateľ kladivom odbil hlavu z pomníka sovietskeho vodcu Josifa Stalina, ktorý bol vlani v lete postavený v parku v meste Zvenigorod pri Moskve, informovali o tom v nedeľu ruské médiá.

GTBKdHGXcAA49kB.jpeg
Foto: X / NOELREPORTS

Na sociálnych sieťach sa objavili zábery páchateľa, ktorý mal na sebe károvanú košeľu a „v neadekvátnom stave“, ako zo všetkých síl udiera kladivom do pomníka, pričom v pozadí bolo počuť výkriky a hlasný smiech. „Neadekvátny stav“ v ruskej policajnej reči zvyčajne znamená opitosť.

Podozrivý je na úteku a polícia po ňom pátra, uviedli policajné zdroje. Incident sa odohral v sobotu v parku na Sovetskej ulici. Okrem Stalinovej busty páchateľ poškodil aj pomník vodcu boľševickej revolúcie Vladimíra Iľjiča Lenina, ktorému odrazil bradu.

Stalinov pomník postavilo v lete minulého roka v Zvenigorode miestne združenie, ktorého názov by sa dal preložiť ako Pamätáme na našich hrdinov. Aktivisti a spoločenské organizácie opakovane žiadali, aby bol pomník postavený bez povolenia odstránený, ale úrady nakoniec vyhoveli združeniu, informovala RBK.

Nejde o prvý incident

Nejde o prvý takýto incident. V marci tohto roku bol Stalinov pomník poškodený a písmeno „t“ v Stalinovom priezvisku bolo prekreslené na „r“, poznamenal server.

Pripomenul, že väčšinu z niekoľkých tisícok Stalinových pomníkov v celom bývalom Sovietskom zväze odstránili úrady po tom, ako diktátorov nástupca Nikita Chruščov predniesol správu o „kulte osobnosti“.

V súčasnom Rusku zostalo približne 100 Stalinových pomníkov a v posledných rokoch pribudlo niekoľko desiatok ďalších. V meste Velikije Luki na západe Ruska pravoslávni duchovní dokonca posvätili pamätník sovietskemu vodcovi.

Rozporuplné postoje

V Rusku sú postoje k diktátorovi zodpovednému za represie s miliónmi obetí rozporuplné. Ruský prezident Vladimir Putin v minulosti odsúdil excesy stalinizmu, ale súčasná politická línia Kremľa tento aspekt ignoruje. Režim zároveň oslavuje geopolitickú a vojenskú silu bývalého Sovietskeho zväzu, najmä po útoku na Ukrajinu.

Zmienky o politických represiách a obetiach sa v učebniciach dejepisu obmedzili na minimum. Stalin je prezentovaný predovšetkým ako hrdina, ktorý umožnil víťazstvo Sovietskeho zväzu vo vojne. Tí, ktorí takýto prístup odsudzujú, sa dostávajú do sporu s úradmi. Memorial, veľká mimovládna organizácia známa odhaľovaním sovietskych a súčasných represií, bola v roku 2021 zakázaná, dodala agentúra AFP.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok