V chráme našli ikonu so Stalinom. Miestna cirkev na tom nevidí nič zlé

9.1.2024 07:00

V katedrálnom chráme Najsvätejšej Trojice v Tbilisi je vystavená ikona zobrazujúca Matrónu Moskovskú a sovietskeho diktátora Josifa Stalina. V čase pravoslávnych Vianoc si ikonu v chráme všimli predstavitelia gruzínskej opozície, informovala v pondelok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Ikona so Stalinom
Foto: Twitter/Mikiashvili_M

Neskôr sa ukázalo, že túto ikonu chrámu darovala proruská strana Zväz vlastencov Gruzínska.

Ikonu zverejnil na sociálnych sieťach

Prvý, kto si ikonu v chráme všimol, bol jeden z vodcov strany Európske Gruzínsko Giorgi Kandelaki. Jej fotografiu zavesil na sociálnu sieť s komentárom: "Sme na správnej ceste, súdruhovia. Ďalší úspech ruskej propagandy v informačnej vojne: iniciátor zničenia gruzínskej nezávislosti, vrah tisícok duchovných a tvorca sovietskeho totalitného systému, je na ikone" vystavenej v hlavnej katedrále krajiny.

Dôsledky nevyvodil zatiaľ nikto

Úrady vrátane vládnej strany Gruzínsky sen zatiaľ na škandál nereagovali.

Patriarchát gruzínskej pravoslávnej cirkvi nevidí na ikone zobrazujúcej Stalina nič proticirkevné ani odsúdeniahodné, konštatovala RFE/RL. Argumentoval pritom tým, že existujú precedensy, keď sú na ikonách vyobrazení "veľkí prenasledovatelia cirkvi", čo však "neznamená ich oslavovanie".

RFE/RL doplnila, že v Gruzínsku je veľmi populárny mýtus o Stalinovi ako "tajnom kresťanovi". Zrejme aj preto proruská strana darovala ikonu do chrámu v roku rozhodujúcich parlamentných volieb.

Podobný úkaz z minulosti

V roku 2008 sa podobný obraz s názvom Blahoslavená Matróna žehná Josifovi Stalinovi objavil v jednom z chrámov v Petrohrade. Po ostrej kritike si ho miestny duchovný vzal domov. V nasledujúcich rokoch sa podobný obraz objavoval v rôznych chrámoch v Rusku, pričom zakaždým to sprevádzali vášnivé diskusie.

Podľa jedného z mýtov, ktoré šírili niektorí predstavitelia ruskej pravoslávnej cirkvi, sa v roku 1941, keď sa jednotky nacistického Nemecka priblížili k Moskve, Stalin údajne stretol s Matrónou Moskovskou, ktorá mu poradila, aby pred nemeckou ofenzívou ďalej neustupoval, lebo je v jeho silách hlavné mesto ubrániť. Na jej radu Stalin údajne aj nariadil prevoz ikony Kazanskej Matky Božej na frontovú líniu, aby chránila mesto.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok