Prehnaná konzumácia alkoholu či pohoršujúce správanie. Prečo sa ľudia na dovolenke často správajú zle?

22.7.2024 05:00

V poslednom čase sa čoraz častejšie objavujú príbehy o zlom správaní turistov a cestovateľov - od rozbíjania a vyvracania starobylých skalných útvarov v Nevade až po napodobňovanie lascívneho správania antickej sochy v Taliansku. Prečo sa však zdá, že ľudia na dovolenke zabúdajú na dobré mravy? Na túto otázku sa snaží odpovedať redakcia BBC.

Chorvátsko Makarská ilustračná
Foto: Erich Škvarka

V posledných mesiacoch sa po celom svete objavujú protesty proti nadmernému turizmu a zlému správaniu turistov, oba tieto problémy sú pritom pod čoraz väčším drobnohľadom. Webové stránky a instagramové účty ako Tourons Of Yellowstone a Welcome to Florence zaznamenávajú nové a nové prípady pochybného správania cestovateľov a s každým ďalším si mnohí kladú otázku: "Čo im to napadlo?"

Odpovedí je viac

Podľa Javiera Labourta, licencovaného klinického psychoterapeuta a vášnivého cestovateľa, existuje niekoľko odpovedí. „Takéto správanie môže ovplyvniť mnoho faktorov,“ povedal. „Môžu to byť individuálne faktory, môžu to byť kontextové faktory a môžu to byť skupinové faktory, ak osoba cestuje so skupinou. Takže si myslím, že prvá otázka, ktorú si musíme položiť, je: Správala by sa táto osoba rovnako aj doma?“

Rozsah zlého správania turistov môže siahať od bezohľadného správania, ako je napríklad blokovanie chodníka kvôli dokonalému záberu na Instagram, cez pohoršujúce správanie, ako je nahé pózovanie na verejnosti, až po nebezpečné veci - napríklad priblíženie sa k divokým zvieratám.

Podľa Dr. Alany Dilletteovej, docentky manažmentu pohostinstva a cestovného ruchu na Štátnej univerzite v San Diegu, niektoré typy nevhodného správania turistov, ako napríklad snaha pomôcť zvieraťu pripojiť sa k stádu v Yellowstonskom národnom parku, môžu prameniť zo všeobecnej neznalosti spoločenských noriem a toho, čo je v rôznych destináciách prijateľné.

„Myslím si, že veľa z toho je nedostatok vedomostí a pochopenia ich vplyvu na miesto, ktoré navštívili,“ vysvetlil Dillette. „Myslím si, že veľa ľudí cestuje s predstavou, aký bude ich zážitok, ale nezamýšľajú sa nad tým, ako ich konanie ovplyvňuje dané miesto, pretože o ňom jednoducho nemajú dostatok vedomostí,“ dodala.

Charakter jednotlivca

Ďalšou klasickou formou zlého správania turistov je to, čo behaviorálna vedkyňa Dr. Kirsty Sedgmanová, ktorá vyučuje na Bristolskej univerzite, nazýva „základná energia charakteru jednotlivca“.

Niektorí ľudia môžu byť mimo domova hrubí a nároční, pretože predpokladajú, že miestni obyvatelia, pracovníci v službách a ostatní sú tu len preto, aby im slúžili. Takéto správanie je obzvlášť časté v lietadlách, kde sa pravidelne objavujú správy o záchvatoch hnevu, keď sa cestujúci správajú agresívne, nerešpektujú základnú zdvorilosť a odmietajú plniť pokyny posádky.

„Nejde len o to, že sa ľudia správajú čoraz horšie,“ hovorí Sedgman. „Ale aj to, že keď ich niekto upozorní na ich zlé správanie, je oveľa pravdepodobnejšie, že sa rozčúlia. Ten pocit 'nehovor mi, čo mám robiť' je naozaj silný,“ dodáva.

Labourtová sa však domnieva, že v hre môžu byť hlbšie psychologické problémy. „Keď cestujeme, musíme sa spojiť s miestom, kam ideme, s novou kultúrou. Toto spojenie si vyžaduje, aby sme sa nachádzali na inom emocionálnom mieste, a nie každý je na to pripravený,“ povedal.

Vandalizmus

Hoci sa veľa píše o vplyve nadmerného cestovného ruchu na životné prostredie, často sa zabúda na dôsledky zlého správania turistov - najmä vandalizmu. „Majitelia a správcovia historických objektov už často zápasia s tým, ako sa o tieto zdroje starať. Takže keď je budova zničená vandalmi, zvyšuje to ich finančnú záťaž,“ poznamenal Brent Leggs, výkonný riaditeľ Fondu afroamerického dedičstva.

Ešte horšie je, že niekedy sa spôsobené škody nedajú napraviť. Napríklad v roku 2021 návštevník texaského národného parku Big Bend vyryl svoje meno na 4-tisíc rokov staré petroglyfy, čím natrvalo zničil miesto posvätné pre miestne indiánske komunity. Správanie turistov ovplyvnilo aj neoceniteľné umelecké a kultúrne diela.

Dillette sa domnieva, že k tomuto problému často prispieva aj spôsob, akým je cestovný ruch propagovaný: „Myslím si, že existuje prvok anonymity, ktorý ľudia pri cestovaní pociťujú a ktorý ich núti správať sa tak, ako by sa inak nesprávali. Myslím si, že to čiastočne súvisí so spôsobom, akým korporácie a vlády predávajú ľuďom cestovný ruch,“ vysvetlila.

„Preto nie som veľkým fanúšikom masového cestovného ruchu... Jeho cieľom je dostať ľudí na miesto, kde sa môžu opiť, prepiť, prekonzumovať. Je to ako vytvoriť im ideálne podmienky na to, aby zlyhali,“ dodala.

Prísnejšie zákony

Vlády na celom svete sa snažia obmedziť zlé správanie zavedením prísnejších zákonov, vytvorením oficiálnych usmernení, ako by sa mali turisti správať, a ukladaním vysokých pokút za ich porušenie.

Od amsterdamskej kampane Stay-Away zameranej na opitých britských návštevníkov až po nové obmedzenia a pokuty v Taliansku, ktorých cieľom je obmedziť cestovný ruch a odradiť od zlého správania, prichádzajú destinácie s novými návrhmi na riešenie situácie.

Cestovanie je výsada, nie samozrejmosť

Labourt sa však domnieva, že zmenu musia urobiť samotní cestujúci. Aj keď je pre čoraz viac ľudí jednoduchšie cestovať, nie každý je emocionálne pripravený na vplyv pobytu mimo svojej komfortnej zóny, čo by mohlo vysvetľovať nárast protispoločenského správania.

Dillette aj Labourt sa zhodujú, že náprava takéhoto správania spočíva predovšetkým v zmene myslenia - aby si ľudia uvedomili, že cestovanie nie je samozrejmosť, ale výsada. Návšteva určitého miesta znamená, že ste hosťom v cudzom dome a mali by ste s ľuďmi z rôznych prostredí komunikovať ohľaduplne a s rešpektom.

„Cestovný ruch je naozaj zaujímavý, pretože má moc doslova zmeniť životy ľudí,“ povedal Dillette. „Má moc vymaniť ľudí z chudoby, má moc spájať ľudí naprieč kultúrami, náboženstvami a jazykmi, čo by sme nemali, keby sme nemohli cestovať. Ale ide o to, ako to robíte. Nechcem, aby to znelo tak, že by sme nemali nikam cestovať. Ale robme to s väčším rozmyslom,“ dodala.

Pozrite si archívnu reportáž z 2. júla 2024 o vzostupe cestovania.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok