Manuál na bezpečnú dovolenku: Na turistov striehnu kybernetickí útočníci. Ako sa pred nimi ochrániť?

21.6.2024 00:00

K letnému obdobiu neodmysliteľne patria aj dovolenky. Tie však okrem zabudnutého pasu či zmeškaného letu môže prekaziť aj kybernetický útok.

dovolenka, more, pláž
Foto: Unsplash

Na nástrahy, ktoré na dovolenkárov číhajú počas cestovania, upozornil na tlačovej konferencii Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Na pozore treba byť pri pripájaní na verejnú Wi-Fi, výbere ubytovanie, ale aj pri nabíjaní telefónov.

Wi-fi sieť

Pri vstupe na letisko je bežné, že sa pripojíte na verejnú Wi-Fi sieť. Treba však byť obozretný, nakoľko sa ľahko môžete stať obeťou útočníka.

Hoci zvyknú mať letiská svoje siete zabezpečené, útočníci sa však môžu spoliehať na nevšímavosť a vytvoriť Wi-Fi, ktorá bude podvodná. Od tej skutočnej sa bude názvom líšiť len minimálne.

Používateľa chcú zmiasť napríklad výmenou malého písmena v názve za veľké. NBÚ preto pripomína, že je potrebné dávať si pozor aj na detaily v názvoch.

Útočníci sa tak vďaka takejto Wi-Fi vedia dostať do zariadenia cestovateľa. Ich cieľom môže byť internet banking či heslá. Ak sa teda nachádzate na letisku, vyhľadajte si názov oficiálnej Wi-Fi siete.

Pozrite si prehľad tipov, ako zvládnuť bezpečné cestovanie.

•Použite svoje dáta: Ak máte možnosť, využite mobilné dáta namiesto verejnej Wi-Fi.

•Vypnite automatické pripojenie: Zakážte automatické pripájanie na Wi-Fi siete a zdieľanie súborov pomocou Airdrop.

•Obmedzte aktivitu na internete: Na verejných Wi-Fi sieťach sa vyhnite online nakupovaniu, internet bankingu a zadávaniu prihlasovacích údajov. Po skončení činnosti sa odhláste.

•Pripojte sa len na zabezpečené siete: Používajte len Wi-Fi siete, ktoré vyžadujú heslo alebo registráciu.

•Používajte VPN: Virtuálna privátna sieť (VPN) poskytuje dodatočné šifrovanie a ochranu vašich údajov.

•Skontrolujte názov siete: Dôkladne si overte, že sa pripájate na oficiálnu Wi-Fi sieť letiska, aby ste sa vyhli podvodným sieťam.

Nabíjanie telefónu

Keď ste na cestách a potrebujete si nabiť mobil, môže byť lákavé siahnuť po verejnej nabíjačke na letisku, vlakovej stanici alebo v obchodnom dome. Národný bezpečnostný úrad však varuje pred rizikami, ktoré sú s týmto spojené.

Verejné nabíjačky môžu byť zneužité útočníkmi na inštaláciu škodlivého kódu alebo získanie prístupu k vašim dátam. USB porty umožňujú presun dát medzi zariadeniami, čo môže útočník využiť aj bez vášho vedomia, najmä ak vaše zariadenie nemá najnovšie aktualizácie.

Napadnuté nabíjacie stanice môžu nainštalovať malvér už počas krátkeho pripojenia. To môže viesť k úniku hesiel, prístupu na sociálne siete a internet banking, alebo dokonca k strate všetkých úspor.

Ako si bezpečne nabiť mobil na cestách?

•Používajte vlastnú nabíjačku: Majte so sebou adaptér vhodný pre zásuvky v krajinách, kam cestujete.

•USB filtre: Tieto zariadenia spravia z USB kábla iba nabíjačku, umožňujú tak nabíjanie bez prenosu dát. Treba však počítať s pomalším nabíjaním.

•Powerbanky: Prenosné batérie sú bezpečnou alternatívou pre rýchle nabíjanie na cestách.

•Požičanie od dôveryhodnej osoby: Ak nemáte svoje nabíjacie príslušenstvo, požiadajte niekoho, komu dôverujete, aby vám ho požičal.

Ubytovanie

Národný bezpečnostný úrad varuje pred podvodmi s lacnými dovolenkami a upozorňuje na príliš výhodné ponuky. Výrazné zľavy či platba vopred prevodom na účet sa zvyknú spájať s podvodným konaním.

Čo robiť, ak ste sa rozhodli zaplatiť si ubytovanie a nechcete sa nechať oklamať?

•Overenie názvu a recenzií: Vyhľadajte názov ubytovania a prečítajte si recenzie z viacerých zdrojov.

•Kontrola adresy: Skopírujte adresu z ponuky a vyhľadajte ju v mapách. Overte, či sa zhoduje s fotografiami z ponuky.

•Overenie fotografií: Vložte fotografie z inzerátu do vyhľadávača, aby ste zistili, či nie sú ukradnuté z iných ponúk alebo fotobánk.

•Kontakt na osobu: Spoľahlivé ubytovanie by malo mať kontakt na osobu, ktorú môžete osloviť aj telefonicky. Ak je kontakt len cez e-mail, buďte obozretní.

•Spôsob platby: Vyhnite sa platbám v hotovosti alebo cez pochybné metódy. Ideálne je platiť cez overené stránky na prenájom ubytovania.

•Sociálne siete: Skontrolujte, či má ubytovanie aktívny profil na sociálnych sieťach s pravidelnými príspevkami a komunikáciou. Zistite si aj informácie od členov cestovateľských skupín.

QR kódy

Pozor si treba dávať aj pred zneužitím QR kódov podvodníkmi. QR kódy sa často používajú v reštauráciách, na letiskách, staniciach a v hoteloch. Hoci sú užitočné, môžu vás presmerovať na podvodné webové stránky alebo stiahnuť škodlivý softvér.

Podvodníci ich zakrývajú falošnými kódmi, posielajú prostredníctvom e-mailov a textových správ alebo ich umiestňujú na reklamy na sociálnych sieťach.

Ako sa chrániť pred falošnými QR kódmi?

•Overte zdroj: Ak ste v reštaurácii, opýtajte sa čašníka. Skontrolujte, kam vás chce QR presmerovať. Ak vidíte podozrivú stránku, neotvorte ju a hľadajte cez prehliadač.

•Skontrolujte QR kód: Pozrite sa, či nie je originálny kód prelepený.

•Pozor na nevyžiadané QR kódy: Ignorujte nevyžiadané e-maily a kódy. Skenujte len kódy z overených zdrojov.

•Ignorujte falošnú naliehavosť: Podvodníci často vytvárajú pocit, že musíte okamžite reagovať.

Pozrite si archívnu reportáž z 25. júla 2023 o návykoch dovolenkárov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok