Čo Vám ušlo z V politike: Kmec predostrel svoju myšlienku jednomandátového obvodu. Hajkovi príde smiešne, že Slovensko je výnimkou vo svete

22.7.2024 00:00

Hosťami relácie V politike boli podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) a poslanec NR SR Jozef Hajko (KDH). Rozprávali sa o prípadnej zmene ústavy ohľadom volebných obvodov.

V politike Hajko Kmec
Foto: ta3/Branislav Kopča

Ovplyvňovanie voliča

„Počúvame nejaké návrhy na zmenu ústavy a stále nevieme, o čo ide,“ priblížil Hajko s tým, že KDH vychádzalo zo svojho programu. Nevie si predstaviť hlasovať s vládou a stranami, „ktoré takýmto škandalóznym spôsobom upravili Trestný zákon“.

Ak by sa niekedy v budúcnosti vedeli s nejakými stranami dohodnúť na zmene ústavy, tak si to Hajko predstaviť vie. Zatiaľ to vníma ako „ovplyvňovanie voliča“. Chce, aby si vláda plnila programové vyhlásenie, no „žiaľ, robí úplný opak“.

Podľa Kmeca je Slovensko „rozhádané a vo veľmi ťažkej situácii po atentáte na premiéra“.

Avizoval, že by chceli nastoliť otázku jednomandátového obvodu. „Polovica poslancov by sa volila v rámci jednej kandidátky a zvyšný počet poslancov by sa volil v jednotlivých volebných okrskoch. Z pohľadu počtu poslancov sa 75-ka môže skôr porovnávať s okresmi.“

Opýtajú sa ľudí

Hajko priznal, že KDH je už 20 rokov jednotné v názore volebných obvodov. „Sme totálna výnimka na svete, že máme jeden volebný obvod. Je to smiešne.“ Nie je to podľa neho otázka dňa, keďže ide o otvorenie ústavy.

Kmec ozrejmil, že je potrebné túto tému odpolitizovať a musia sa nájsť strany, ktoré sa vidia v regiónoch. V lete plánuje Hlas-SD chodiť medzi svojich voličov a pýtať sa, čo si o tom myslia a ako by si to predstavovali.

Nemyslí si však, že v tomto volebnom období dôjde k celej avizovanej zmene.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok