Európska komisia má naďalej výhrady k novele Trestného zákona. Kmec potvrdil, že Slovensko obdržalo list

21.7.2024 12:03 , Aktualizované: 21.7.2024 18:40

Hosťami relácie V politike boli podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) a poslanec NR SR Jozef Hajko (KDH). Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

V politike Hajko Kmec
Foto: ta3/Branislav Kopča

Parlament v utorok (16. 7.) po niekoľkýkrát novelizoval Trestný zákon. Výhrady Európskej komisie (EK) sú pomerne jasné.

Objavili sa však informácie, že vláda SR už v piatok (19. 7.) obdržala ďalší list od EK, že aj tie zmeny, ktoré Národná rada SR schválila nie sú dostatočné na to, aby komisiu presvedčili a pustila tak ďalšiu platbu z plánu obnovy.

"Keď bola strana Hlas-SD ešte v opozícii a pripravoval sa plán obnovy, tak kritizovala, že je zle nastavený. Viaceré míľniky neodrážali potreby regiónov a občanov," uviedol podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec.

Podotkol, že vláda SR sa snaží s EK komunikovať o tom, aby ciele a projekty dostali čo najbližšie k občanom.

"Došlo k novelizácii Trestného zákona, kde na začiatku EK vyjadrila obavy. Z môjho pohľadu sa snažím, aby zmeny v Trestnom zákone negatívne neovplyvnili tok peňazí z plánu obnovy," doplnil.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Peter Kmec (Hlas-SD)
- %
Jozef Hajko (KDH)
- %
Celkovo hlasov: 420

Došlo k viacerým rokovaniam v Bruseli

Peter Kmec tvrdí, že došlo k viacerým rokovaniam v Bruseli. "Čakali sme však ešte na verdikt Ústavného súdu SR, ktorý rozhodol, že väčšina noviel nie je protiústavná," podotkol.

Podpredseda vlády SR pre plán obnovy potvrdil, že v piatok (19. 7.) prišla komunikácia z generálneho riaditeľstva pre spravodlivosť eurokomisie. "Netýka sa však plánu obnovy. Riaditeľstvo konštatovalo, že všetky otvorené otázky, ktoré sa týkali štvrtej žiadosti o platbu z plánu obnovy, sú touto novelizáciou ošetrené," vysvetlil Kmec.

Kedy môžeme čakať štvrtú platbu z Bruselu, či sa pripravuje zmena ústavy alebo ako chce vláda konsolidovať verejné financie, k týmto otázkam sa vyjadrili po relácii V politike vicepremiér pre plán obnovy Peter Kmec a poslanec za KDH Jozef Hajko:

Otvorené otázky ohľadom právneho štátu

Podľa jeho slov tam však zostali otvorené otázky, ktoré sa týkajú právneho štátu. "Ministerstvo spravodlivosti komunikuje naďalej s Európskou komisiou a vyjasňujú si otázky. Asi 80 percent otvorených otázok už bolo ošetrených a komisia s nimi už vyjadrila súhlas," povedal.

Dodal, že zvyšných 20 percent sa týka rôznej interpretácie toho, čo je ochrana finančných záujmov Európskej únie. "Ministerstvo spravodlivosti argumentuje tým, že niektoré tieto skutky, trestné činy a sadzby sa netýkajú ochrany finančných záujmov EÚ. Vyjasňujú sa tam pozície," doplnil.

Z pohľadu plánu obnovy sú podľa neho ošetrené veci tak, aby štvrtá žiadosť o platbu nebola ohrozená.

Poslanec NR SR Jozef Hajko povedal, že "jedna z prvých návštev premiéra Roberta Fica v Bruseli bola s tým posolstvom, že ideme otvárať trestné kódexy".

Pozrite si aj zostrih z relácie V politike:

Od začiatku bolo jasné, že to bude problém, hovorí Hajko

"Od začiatku bolo jasné, že to bude problém. Európska komisia nám odporučila už v decembri 2023, aby sa nepokračovalo v rokovaní o trestných kódexoch. Od začiatku sme upozorňovali, že je to zle nastavený proces," uviedol poslanec z KDH.

Opozícia sa potom obrátila na Ústavný súd SR. "Následne súd pozastavil niektoré časti novely, aby sa podľa nich nepostupovalo," povedal Hajko. Tvrdí, že Európska komisia čakala, ako sa vyjadrí ÚS SR.

Jozef Hajko podotkol, že podľa KDH bolo potrebné zmeniť Trestný zákon, ale spôsob, akým to urobil koalícia, je neprijateľný.

"To, že sa ÚS zaoberal týmto zákonom, vydal nejaké rozhodnutie a EK čakala, je dôkazom toho, že inštitúcie nám fungujú," dodal Hajko.

"Ak budeme všetci rešpektovať výrok Ústavného súdu SR, tak situácia sa dostane do normálu. Skonštatoval, že skrátené legislatívne konanie nebolo protiústavné," uzavrel Peter Kmec.

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok