Svet sa postupne spamätáva z globálneho výpadku IT systémov. Problémy však stále pretrvávajú

20.7.2024 09:09 , Aktualizované: 20.7.2024 13:58

Podniky a služby po celom svete sa postupne spamätávajú z globálneho výpadku IT systémov, ktorý ich postihol vo štvrtok 18. a predovšetkým v piatok 19. júla. V niektorých odvetviach však problémy pretrvávajú, napísal web BBC News. Odborníci varujú cez snahy podvodníkov využiť problémy spôsobené výpadkom.

Worldwide_Internet_Outage_Airlines513871.jpg
Foto: TASR/AP

Tisíce zrušených letov

Výpadok, ktorý zrejme spôsobila nepodarená aktualizácia softvéru od firmy CrowdStrike, spôsobil výrazné ťažkosti v leteckej doprave, platobných systémoch či v zdravotníctve.

Dopravcovia a prevádzkovatelia služieb očakávajú, že problémy v leteckej doprave budú trvať aspoň celý víkend. Napríklad v Británii majú podľa agentúry AP dopravné a letecké spoločnosti stále ťažkosti vrátiť sa do pravidelnej prevádzky. Napríklad na letisku v Manchestri sú cestujúci kontrolovaní a odbavovaní naďalej ručne.

Podľa stanice BBC bolo v sobotu na celom svete zrušených na 1 500 letov. V piatok to bolo podľa aktualizovaných údajov na 7-tisíc letov, čo zodpovedalo šiestim percentám plánovaných leteckých spojení. Bolo to trikrát viac ako vo štvrtok.

Pre výpadok na mnohých letiskách v Európe i iných kontinentoch zlyhali totiž odbavovacie systémy. Správcovia letísk a leteckej spoločnosti tak museli prejsť na záložné či ručné spôsoby odbavenia.

S nevybavenými žiadosťami a objednávkami sa stretávajú obchody a firmy, ktoré mali v piatok pre výpadok zatvorené. V niektorých podnikoch sa stále pracuje na obnove systémov.

Na východe mali menšie problémy

Celosvetový výpadok IT služieb so systémom Windows od spoločnosti Microsoft spôsobila nepodarená aktualizácia softvéru od kyberbezpečnostnej firmy CrowdStrike.

Odborníci a úrady v Austrálii, Británii i ďalších krajinách varovali pred snahami podvodníkov využiť výpadky.

Pred tým podľa BBC varoval tiež šéf spoločnosti CrowdStrike George Kurtz, ktorý vyzval zákazníkov, aby komunikovali so spoločnosťou len cez preverené kanály. Za problémy, ktoré spôsobila jeho firma, sa znovu ospravedlnil.

V zahraničí výpadok výrazne postihol aj banky a platobné spoločnosti. Najväčšia americká banka JP Morgan napríklad stále pracuje na sprevádzkovaní svojich bankomatov.

Výrazne menší dopad ako na Západe mal výpadok systémov v Číne či Rusku, a to pre to, že sa v týchto krajinách menej používajú operačné systémy Windows.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok