Rozsiahly IT výpadok paralyzoval svet. CrowdStrike problém odstránil, problémy však môžu pretrvávať

19.7.2024 10:00 , Aktualizované: 19.7.2024 18:55

Rozsiahly IT výpadok zasiahol krajiny po celom svete. Na viacerých letiskách v Európe meškali lety, ťažkosti s leteckou dopravou hlásili aj iné kontinenty. Technické problémy mali aj iné odvetvia, výpadok ovplyvnil prevádzky bánk, železničnú dopravu či televízne vysielanie.

17:00 Online sme ukončili, ďakujeme vám za priazeň. O ďalších informáciách vás budeme informovať v samostatných článkoch na webe.

16:50 Časopis Rolling Stone zverejnil na svojom Instagrame 12-hodinový časozberný záznam prevádzky spoločností American Airlines, Delta a United. Príspevok ukazuje, ako "pravdepodobne najväčší výpadok IT v histórii" ovplyvnil prevádzku letísk, píše časopis.

16:30 Nemocnice a zdravotnícke centrá v Spojených štátoch v dôsledku globálnych problémov v oblasti IT odmietajú pacientov.

Zdravotné stredisko v Houstone uviedlo, že ruší všetky plánované zákroky a ambulantnú starostlivosť, zatiaľ čo v nemocnici v Bostone zrušil "všetky predtým naplánované neurgentné operácie, zákroky a lekárske návštevy sú dnes zrušené".

16:09 Predstaviteľ Bieleho domu uviedol, že prezident Joe Biden bol o výpadku informovaný a jeho tím je v kontakte so spoločnosťou CrowdStrike a dotknutými subjektmi.

Jeho tím je zapojený do medzirezortných rokovaní, aby získal aktuálne informácie o jednotlivých sektoroch v priebehu dňa a je pripravený poskytnúť pomoc.

15:40 Aj takéto upozornenie cez SMS dostali v piatok cestujúci od turkish airlines cca pred hodinou, kedy z dôvodu prevádzkových porúch boli iba niektoré práva na lety s dátumom povolené.

"V súlade s udelenými dodatočnými právami a zrušením letov si naši cestujúci s vnútroštátnymi letenkami do Turecka môžu zmeniť letenku alebo vrátiť peniaze prostredníctvom našej webovej stránky alebo mobilnej aplikácie," informovala letecká spoločnosť s tým, že naďalej pracujú na tom, aby cestujúci s medzinárodnými letenkami mohli rýchlo a jednoducho dokončiť svoje transakcie.

Podľa ta3 na Krétu však lietadlá prichádzajú. O ďalších informáciách a postupe bude spoločnosť cestujúcich informovať prostredníctvom sieti X.

turecko, letisko Foto: ta3 Správa od Tureckej leteckej spoločnosti

15:30 Väčšina BENU lekární je dočasne zatvorená z dôvodu celosvetového výpadku IT. Nefunguje ani online rezervácia na elektronický recept. Informovala o tom spoločnosť BENU, ktorá sieť lekární prevádzkuje.

Uviedla, že prevádzka pobočiek sa postupne obnovuje a systém e-shopu už bol obnovený.

15:21 Elon Musk už skôr označil dnešný výpadok za "najväčšie zlyhanie IT v histórii".

Z hľadiska bezprostredného dopadu na ľudí si ťažko predstaviť horší. Žiadny iný incident nezasiahol takú širokú oblasť priemyslu a spoločnosti.

Posledný mega výpadok nastal v roku 2021, keď sa zrútila spoločnosť Meta, ktorá vlastní Facebook, WhatsApp a Instagram.

To ovplyvnilo miliardy používateľov sociálnych médií, ako aj milióny podnikov.

14:35 Šéf kyberbezpečnostnej firmy CrowdStrike George Kurtz sa v rozhovore odvysielanom americkou televíziou NBC News ospravedlnil za globálny výpadok počítačových systémov, ktorý spôsobila aktualizácia softvéru jeho spoločnosti na systémoch Windows.

Problém, ktorý výpadok spôsobil, je už podľa neho vyriešený. Sprevádzkovanie všetkých systémov a služieb však môže u niektorých klientov ešte trvať, dodal.

"Hlboko sa ospravedlňujeme za dopady, ktoré sme spôsobili zákazníkom, cestujúcim a všetkým, ktorých sa to dotklo, vrátane našich spoločností," povedal stanici.

14:30 Spoločnosť Microsoft na svojej webovej stránke navrhla externú opravu - vypnúť a zapnúť počítače.

To podľa spoločnosti Microsoft fungovalo u niektorých používateľov virtuálnych počítačov - počítačov, v ktorých sa počítač nenachádza na rovnakom mieste ako obrazovka.

“Môže byť potrebných niekoľko reštartov (bolo hlásených až 15), ale celková spätná väzba je taká, že reštartovanie je v tejto fáze účinným krokom na odstránenie problémov,“ uviedla spoločnosť Microsoft

Navrhla tiež vymazanie určitého súboru. Rovnaké riešenie uvádzali niektorí zamestnanci spoločnosti CrowdStrike na sociálnych sieťach.

14:00 Vo Veľkej Británii došlo k veľkému nárastu hlásení technických problémov. Tie sleduje webová stránka Downdetector.

Z poklesu tohto nárastu však vyplýva, že problémy s mnohými službami teraz hlási len veľmi málo ľudí.

Downdetector sa spolieha na to, že ľudia sami nahlasujú problémy, takže to môže byť len tým, že ľudia neposielajú toľko hlásení.

Zdá sa však, že služby začínajú opäť fungovať, hoci reálne dôsledky tohto stavu budú pretrvávať niekoľko dní alebo dokonca týždňov, píše BBC.

Na obrázku nižšie môžete vidieť prudký nárast ohlasovania technických problémov.

reprofoto 2.PNG Foto: reprofoto: BBC

13:23 Microsoft oznámil, že hlavná príčina globálneho výpadku bola odstránená, avšak niektoré problémy stále pretrvávajú.

„Hlavná príčina bola vyriešená, ale zvyškové účinky naďalej ovplyvňujú niektoré aplikácie a služby Microsoft 365,“ vyhlásil Microsoft.

Spoločnosť pracuje na zlepšení situácie.

13:15 Pre globálne technické problémy spoločnosti CrowdStrike a problémy s produktmi bežiacimi na Windows serveroch zasiahli Telekom interné výpadky IT systémov.

"Naše služby, ako hovory, dáta a správy sú normálne v prevádzke, ale naše systémy nie sú plne dostupné pre prijímanie požiadaviek zákazníkov na predajniach, kontaktných linkách či aktivácie nových služieb. Situáciu riešime od skorých ranných hodín, hľadáme alternatívne riešenia a IT systémy sa postupne stabilizujú," upozorňuje Telekom na sociálnej sieti. Uisťujú však, že zákazníci môžu naďalej využívať svoje služby. O ďalšom vývoji situácie budú informovať.

Problémy má aj Allianz. Call centrum a webové služby spoločnosti sú aktuálne nedostupné. Agentúrne kancelárie a Allianz centrá sú z tohto dôvodu od 12.00 h zatvorené. O zmene situácie budú informovať.

12:55 “Radi by sme ubezpečili všetkých cestujúcich, že vybavovanie charterových letov i pravidelných letov spoločností Austrian Airlines, LOT Polish Airlines a SWISS prebieha na letisku Košice štandardným spôsobom a nie je nijako obmedzené,“ uviedlo leitsko Košice na sociálnej sieti Facebook.

12:53 Príčinou piatkového rozsiahleho technologického výpadku v mnohých krajinách sveta bola chybná aktualizácia od spoločnosti CrowdStrike, ktorá poskytuje služby pre Microsoft, ktorý to neskôr potvrdil. Informáciu priniesol Švajčiarsky úrad pre kybernetickú bezpečnosť. Informovali agentúry Reuters, AP, AFP a DPA.

12:23 Čo tieto výpadky po celom svete v praxi znamenajú a čo ich vôbec spôsobilo? Pýtali sme sa novinára a odborníka na IT technológie Ondreja Macka.

12:20 Preverovali sme, ako je na tom bratislavské letisko. To problémy neeviduje a viac nám k tomu povedala hovorkyňa Veronika Demovičová.

12:17 CrowdStrike stratil pätinu svojej hodnoty v predburzovom obchodovaní v USA. V neoficiálnom obchodovaní tak klesol o 21 percent.

Ak sa to potvrdí, keď sa neskôr otvoria americké akciové trhy, znamená to stratu 16 miliárd dolárov, píše BBC.

12:10 Podľa informácií Ministerstva hospodárstva SR kľúčové spoločnosti kritickej infraštruktúry na Slovensku v pôsobnosti rezortu hospodárstva neboli zasiahnuté celosvetovým výpadkom serverov a výpočtovej techniky.

“Elektrárne, distribučné spoločnosti, ale i štátna spoločnosť SPP tak fungujú bez prevádzkových obmedzení,“ uviedla hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík.

Chyba v aktualizácii

11:48 CrowdStrike na sociálnej sieti X uviedol, že na náprave výpadku aktívne pracujú. Chyba bola zistená len v jednej aktualizácii obsahu pre hostiteľov systému Windows. Mac a Linux nie sú ovplyvnení.

“Nejde o bezpečnostný incident ani kybernetický útok. Problém bol identifikovaný, izolovaný a bola nasadená oprava,“ vyhlásil CEO spoločnosti George Kurtz.

11:43 Microsoft o problémoch svojich systémov a služieb prvýkrát informoval na sieti X. Následne v piatok dopoludnia uviedol, že po výpadku cloudových aplikácií sa z väčšej časti "darí zlepšovať dostupnosť množstva služieb".

11:44 Technický výpadok zasiahol letiská aj v Indii, Japonsku a Južnej Kórei.

11:40 “Národný bezpečnostný úrad aktívnym monitoringom identifikoval a ďalšou asistenciou rieši problémy s aktualizáciou aplikácie CrowdStrike Falcon Sensor,“ uviedol Peter Habara z kancelárie NBU.

Evidujú aj niekoľko dotknutých subjektov na Slovensku. Aktualizácia môže v niektorých prípadoch spôsobiť, že zasiahnutý počítač zobrazí známu “modrú obrazovku“ signalizujúcu kritickú chybu Windows a nenabootuje. 

Problém spôsobuje celosvetové výpadky vo veľkých aj malých spoločnostiach, používajúcich uvedený produkt.

Príslušníci Národného centra kybernetickej bezpečnosti poskytujú odbornú asistenciu cez incident@nbu.gov.sk.

letisko zrušený let zrušené lety Foto: TASR/AP Cestujúci sa tlačia na odletovom termináli medzinárodných letov na rímskom letisku Fiumicino, keďže mnohé lety boli odložené alebo zrušené v dôsledku celosvetového výpadku internetu.

11:36 Podľa analytickej spoločnosti Cirium bolo v piatok na celom svete zrušených viac ako 1 000 letov. Informuje o tom portál BBC.

V súčasnosti je zrušených letov 1 078. Toto číslo sa bude len zvyšovať, pretože následné dôsledky budú narastať.

Firma tiež uvádza, že piatok mal byť zatiaľ najrušnejším dňom pre odlety zo Spojeného kráľovstva v tomto roku, pričom bolo naplánovaných viac ako 3 200 odletov, čo je najvyšší počet denných odletov od októbra 2019.

11:34 Švajčiarsko viní z výpadku CrowdStrike. Podľa švajčiarskeho Federálneho úradu pre kybernetickú bezpečnosť je za celosvetovým výpadkom IT chybná aktualizácia alebo nesprávna konfigurácia spoločnosti CrowdStrike, uviedla tlačová agentúra Reuters.

11:30 Globálna technologická porucha, ktorá spôsobila okrem iného aj zastavenie systému odbavovania pasažierov viacerých leteckých spoločností, ovplyvnila v piatok aj fungovanie Medzinárodného letiska Ferenca Liszta v Budapešti.

Spoločnosť Budapest Airport oznámila, že je potrebné rátať s meškaním letov a s výrazne dlhšími čakacími dobami pri odbavovaní pasažierov.

Problém sa týka letov spoločností Eurowings, Ryanair, Turkish Airlines a Wizz Air. Niekoľko leteckých spoločností začalo v Budapešti odbavovať cestujúcich manuálne.

Maďarský nízkonákladový dopravca Wizz Air uviedol, že “čelí mimoriadnym technickým problémom“ a odporučil zákazníkom, aby sa v piatok dostavili na letisko aspoň 3 hodiny pred odletom.

11:25 “Odbavovací systém Letiska M. R. Štefánika je plne funkčný a lety sú vybavované podľa platného letového poriadku. Zaznamenali sme však výpadok odbavovacieho systému dopravcu Ryanair,“ píše bratislavské letisko na sociálnej sieti Facebook.

11:17 V Austrálii aktivovali krízový národný koordinačný mechanizmus. Informoval o tom premiér Anthony Albanese. “Chápem, že Austrálčania sú znepokojení výpadkom, ktorý sa odohráva na celom svete a ovplyvňuje širokú škálu služieb,“ uviedol premiér na sociálnej sieti X a dodal, že v tejto fáze nie je žiadny vplyv na kritickú infraštruktúru, vládne služby alebo služby Triple-0.

NCM (národný koordinačný mechanizmus) združuje rôzne vládne agentúry, ako aj zainteresované strany z priemyslu a súkromného sektora, s cieľom koordinovať rozsiahlu reakciu na krízy a prvýkrát bol aktivovaný v počiatočných fázach pandémie Covid-19. Informuje o tom CNN.

11:15 Výpadok zasiahol aj letisko vo Švajčiarsku.

11:10 Britská televízia Sky News, jedna z najvýznamnejších v krajine, nemohla ráno vysielať pre technické problémy. Uviedlo to vedenie stanice. Mimo prevádzky je aj systém pre objednávanie lekárskych prehliadok v Anglicku a výpadky zaznamenávajú tiež železniční dopravcovia. 

Okolo 10:00 hod sa po niekoľkých hodinách vysielania podarilo obnoviť, ďalej ale nastávajú krátke výpadky vysielania.

Podľa stanice BBC majú problémy s IT systémami tiež železniční dopravcovia, čo by mohlo viesť k meškaniu či zrušeniu niektorých spojov.

Výpadky a problémy s IT systémami hlásila dopoludnia aj spoločnosť London Stock Exchange Group, ktorá vlastní londýnsku burzu. Výpadky hlásia aj lekárne vo Veľkej Británii.

10:40 Letecké spoločnosti American Airlines, United a Delta požiadali americký letecký úrad FAA o globálne zastavenie všetkých letov, informovala televízna stanica ABC.

Ťažkosti sa týkajú aj ďalších odvetví. Napríklad britská televízia Sky News nemohla v piatok ráno vysielať, mimo prevádzky je aj systém pre objednávanie lekárskych prehliadok v Anglicku a výpadky zaznamenávajú tiež britskí železniční dopravcovia.

Obmedzená je letová prevádzka, železnice, televízne vysielanie, telefonické spojenie, ale aj bankové služby, rezervačné systémy a rôzne interné systémy v polícii či zdravotníctve, konštatujú jednotlivé správy z rôznych kútov sveta.

10:38 V Dillí prebieha všetko manuálne. Palubné lístky a batožinové štítky dostávajú cestujúci prázdne a vypĺňajú ich ručne.

Po prechode bezpečnostnou kontrolou je pri termináli osoba, ktorá na tabulu píše aktuálne informácie o bránach a odchodoch.

CrowdStrike a Windows

10:35 Za globálny výpadok sietí môže byť zodpovedná spoločnosť CrowdStrike, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou. Aktualizácia jej antivírusového softvéru pravdepodobne spôsobila blokovanie zariadení so systémom Windows. Píše o tom The Guardian.

CrowdStrike uviedla, že na mnohých miestach sa objavili takzvané “modré obrazovky smrti“ a príčina tohto problému je momentálne predmetom vyšetrovania.

Podľa spoločnosti je problém spojený s jej produktom Falcon Sensor, pričom inžinierske tímy pracujú na jeho odstránení.

10:25 Cestujúci na britskom letisku v Edinburghu nemohli používať automatické skenery palubných vstupeniek a na monitoroch pri bezpečnostných kontrolách sa zobrazovala správa "server je vypnutý", informovala agentúra Reuters. Personál preto kontroloval palubné vstupenky ručne.

Letisko v Melbourne podľa ABC uviedlo, že sa "potýka s globálnym technologickým problémom", ktorý ovplyvňuje odbavovanie letov.

letisko výpadok Foto: TASR/AP Cestujúci na letisku v Los Angeles.

Letiská majú poruchu

10:20 Španielsky prevádzkovateľ letísk Aena v rovnakom čase na sieti X oznámil "incident" počítačových systémov na všetkých španielskych letiskách, ktorý môže spôsobiť meškanie letov.

"V dôsledku incidentu v počítačovom systéme dochádza k poruchám v systémoch spoločnosti Aena a na letiskách v Španielsku, čo môže spôsobiť meškanie. Pracujeme na tom, aby sme túto situáciu čo najskôr vyriešili," uviedol na sieti X prevádzkovateľ španielskych letísk Aena s tým, že dovtedy bude personál prevádzku odbavovať manuálne.

10:15 Napríklad na nemeckom letisku Berlín-Braniborsko pred ôsmou hodinou rannou nemohlo žiadne lietadlo štartovať ani pristáť, uviedla na svojom webe verejnoprávna stanica RBB

Podľa údajov o letoch na internetových stránkach Flightradar24 lietadlá z berlínskeho letiska štartovali ešte po ôsmej hodine ráno, ale naberali čoraz väčšie meškania. Posledné lietadlo spoločnosti Ryanair odštartovalo o 09: 18, pôvodne malo ale odletieť už o ôsmej hodine. Webová stránka využíva satelitné a radarové dáta. Veľká časť letov bola úplne zrušená, u niektorých sa očakáva odlet aj s trojhodinovým meškaním.

10:00 Rozsiahly výpadok internetového spojenia v piatok narušil prevádzku bánk, leteckú dopravu či televízne vysielanie v mnohých krajinách sveta vrátane USA, Spojeného kráľovstva, Holandska, Španielska, Nemecka, Austrálie, Francúzska či Nórska, Česka alebo Turecka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok