FOTO/VIDEO: Najvyššia sopka v Európe sa opäť prebudila k životu. Popol paralyzoval letisko na Sicílii

5.7.2024 17:18

Etna sa prebudila v Taliansku. Na Sicílii, kde sa nachádza najvyššia aktívna sopka v Európe, popol zablokoval pristávaciu dráhu letiska v Catanii. Prílety a odlety sú pozastavené, informujú talianske médiá.

Etna
Foto: TASR/AP

Na pristávaciu dráhu letiska v Catanii spadla veľká vrstva sopečného popola, čo spôsobilo pozastavenie príletov a odletov, informuje webová stránka La Sicilia s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti SAC, ktorá letisko prevádzkuje.

V dôsledku erupčnej činnosti Etny letisko úplne uzavrelo sektory B2 a B3.

Nižšie môžete vidieť záber živého predstavenia v starobylom divadle v Taormine s erupciou Etny v pozadí. 

Sopečný popol na dráhe

Podľa prevádzkovateľov sa letová prevádzka mala obnoviť hneď, ako sa podarí odstrániť sopečný popol z dráhy. Žiadajú cestujúcich, aby necestovali na letisko, kým si u leteckej spoločnosti neoveria ďalšie informácie, informuje La Sicilia.

Letisko v Catanii prerušilo prevádzku na 24 hodín kvôli erupcii Etny aj vlani v auguste. Oblak sopečného popola zahalil oblasť južne od sopky.

Najväčšia aktívna sopka v Európe

Etna sa nachádza na Sicílii. Je to najväčšia aktívna sopka v Európe. Je vysoká približne 3350 metrov. Jej presná výška sa však neustále mení v dôsledku erupcií.

Etna dymí takmer neustále. Má niekoľko hlavných kráterov a asi tristo menších kráterov, z ktorých tiež vystupuje horúca para a plyny. Od roku 2013 je Etna zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Vo štvrtok v Taliansku vybuchla sopka Stromboli. Chrlila lávu a vypúšťala do ovzdušia hustý dym, informovali talianske médiá.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok