FOTO/VIDEO: Taliansky ostrov zahalila čierňava. Zobudená sopka začala chrliť lávu a hustý dym do ovzdušia

4.7.2024 16:26

Taliansky ostrov Stromboli je zahalený do čierneho dymu. Dôvodom je erupcia miestnej sopky, ktorá chrlí lávu a hustý dym do ovzdušia. Informujú o tom talianske médiá. Sopka naposledy vybuchla približne pred piatimi rokmi a sopečná činnosť na Stromboli je pomerne častá.

Sopka, Taliansko
Foto: X/Associazione Italiana di Vulc

K erupcii došlo v priebehu niekoľkých posledných hodín. Sopka s rovnakým názvom ako samotný ostrov, ktorá sa nachádza severne od Sicílie a kúsok západne od pevninského Talianska, začala chrliť lávu, ktorej prúd sa neskôr vylial priamo do mora.

Talianske médiá tiež uvádzajú, že obývané oblasti by nemali byť zasiahnuté, informuje o tom CNN Prima News.

Observatórium Etny v Katánii ako prvé zaznamenalo náhly nárast rozprašovacej aktivity (úlomky tekutej lávy vyletujúce zo sopečného otvoru, pozn. red.), výbuchy a emisie lávového materiálu. Vytvoril sa tak prúd horúceho materiálu, ktorý sa rýchlo šíril cez Sciara del Fuoco. Láva sa dostala až na pobrežie a rozšírila sa do mora, informuje o tom portál TGCOM24.

Sopka Stromboli naposledy vybuchla v roku 2019, predtým v roku 1985. Miestna sopka je veľmi aktívna od prvej polovice 20. storočia, informuje taliansky Meteoweb.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok