Bola hlasnou obhajkyňou ukrajinského jazyka. V Ľvove zastrelili bývalú poslankyňu Irynu Farionovú

20.7.2024 07:12 , Aktualizované: 20.7.2024 09:03

V ukrajinskom Ľvove bola zastrelená bývalá ukrajinská poslankyňa Iryna Farionová, ktorá bola známa ako hlasná obhajkyňa ukrajinského jazyka. Po strelcovi polícia pátra. Informovala o tom agentúra Reuters. Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko povedal, že sa po útočníkovi stále pátra, podľa neho išlo o plánovaný čin.

Šesťdesiatročná Farionová zomrela po prevoze do nemocnice, uviedol šéf Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj.

Minister vnútra Klymenko povedal, že polícia po páchateľovi intenzívne pátra. Zistenie totožnosti strelca sťažuje fakt, že v okolí miesta útoku nefungovali bezpečnostné kamery pre výpadok prúdu, informoval web Ukrajinska pravda.

Podľa Klymenka však nešlo o náhodný čin či vraždu v afekte. "Strelec sa pripravoval," uviedol. Podľa neho vyšetrovatelia predpokladajú, že útok súvisí s politickými aktivitami zavraždenej či osobným nepriateľstvom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj čin odsúdil a uviedol, že dostáva pravidelne informácie pri priebehu vyšetrovania a pátrania po páchateľovi.

Farionová sa v roku 2005 stala členkou ukrajinskej nacionalistickej strany Sloboda a v roku 2012 bola zvolená do parlamentu. Pri ďalších pokusoch o získanie poslaneckého mandátu už neuspela.

Lingvistka Farionová si získala pozornosť aktivitami na podporu ukrajinského jazyka a kritikou ukrajinských verejných činiteľov používajúcich ruštinu.

V minulosti napríklad vyzývala, aby každý, kto hovorí po rusky, dostal ranu do čeľuste, píše Reuters.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok