Centrom Tel Avivu otriasol výbuch, vyžiadal si mŕtveho aj viacero zranených. K incidentu sa prihlásili húsíovia

19.7.2024 07:15 , Aktualizované: 19.7.2024 08:24

Jeden človek zahynul a prinajmenšom sedem ďalších utrpelo ľahké zranenia zrejme v dôsledku výbuchu, ku ktorému došlo v noci na piatok v centre Tel Avivu. Informujú izraelské denníky Maariv a Jerusalem Post aj agentúry AFP.

K útoku sa v piatok ráno prihlásili jemenskí povstalci húsíovia.

Záchranné zložky v akcii

Do oblasti boli vyslaní policajti, hasiči, záchranári aj pyrotechnici. Záchranári prehľadávali aj okolie, pričom v byte neďaleko miesta výbuchu našli bezvládne telo muža. Ďalších zranených previezli do nemocnice. Príčina výbuchu dosiaľ nie je známa, zisťujú ju izraelské obranné sily (IDF).

Armáda preveruje, či explóziu na ulici Bena Jehudu nespôsobil útok dronom. Policajti prehľadávajú oblasť, a zisťujú, či sa v nej nenachádzajú podozrivé predmety.

Rozbité predmety v domácnostiach

Na mieste bezprostredne podľa vyjadrenia zasahujúcich zložiek nevypukol požiar. Ľudia žijúci v bezprostrednej blízkosti však hlásili, že v dôsledku výbuchu sa im v domácnostiach rozbili viaceré predmety. Úrady obyvateľov vyzvali, aby rešpektovali bezpečnostné pokyny a nedotýkali sa prípadných šrapnelov či úlomkov, ktoré by moli obsahovať výbušniny.

Hovorca jemenských povstaleckých Húsíov, ktorých rovnako ako libanonský Hizballáh podporuje Irán, v piatok vyhlásil, že skupina zaútočila dronom na Tel Aviv a bude pokračovať v útokoch na Izrael v rámci solidarity s Palestínčanmi vo vojne v Pásme Gazy. 

Jemenskí húsíovia v priebehu deväť mesiacov trvajúcej vojny opakovane vypúšťali bezpilotné lietadlá a rakety smerom na Izrael. Až do tohto incidentu noci však boli všetky zachytené buď Izraelom, alebo západnými spojencami, ktorých sily sú rozmiestnené v regióne, podotkla agentúra AP.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok