Hamas zastavil rokovania o prímerí. Učinil tak na základe nedávneho izraelského útoku

14.7.2024 11:37 , Aktualizované: 14.7.2024 14:45

Palestínske teroristické hnutie Hamas sa rozhodlo zastaviť vyjednávanie o prepustení rukojemníkov a prímerí v Pásme Gazy s odvolaním sa na údajne neseriózny prístup izraelskej strany a na masakry palestínskych civilistov. Agentúre AFP to povedal nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ Hamasu.

Israel_Palestinians496631.jpg
Foto: TASR/AP

Správy v tejto veci sa však rozchádzajú, agentúra Reuters a tiež izraelské médiá s odvolaním sa na ďalších predstaviteľov hnutia uviedli, že Hamas sa zatiaľ z rokovania nestiahol.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva kontrolované Hamásom medzitým oznámilo, že pri masívnych izraelských úderoch a ofenzíve za uplynulý deň zomrelo najmenej 141 Palestínčanov a na 400 bolo zranených.

Sobotňajší masaker

Iný zástupca Hamasu AFP oznámil, že šéf vojenského krídla hnutia Muhammad Díf je nažive a stále dohliada na vojenské operácie.

Díf bol podľa Izraela spolu s veliteľom brigády Hamasu v Chán Júnise Rafou Salámím terčom mohutného sobotňajšieho vzdušného úderu, pri ktorom v humanitárnej zóne Mavásí na juhu Pásma Gazy podľa aktuálnej bilancie palestínskych úradov zahynulo 92 ľudí, z ktorých polovicu podľa ministerstva ovládaného Hamasom tvorili ženy a deti. Izrael smrť lídrov Hamasu nepotvrdil.

"Šéf politbyra Hamásu Ismáíl Haníja v rade telefonátov informoval sprostredkovateľov v regióne o rozhodnutí Hamásu zastaviť rokovania z dôvodu neseriózneho prístupu okupácie (Izraela), politiky otáľania a zdržiavania a masakrov neozbrojených civilistov," povedal agentúre AFP s podmienkou zachovania anonymity vysokopostavený predstaviteľ Hamasu.

Poukázal pritom na sobotňajšie "brutálne masakry" civilistov v oblasti Mavásí pre evakuovaných Palestínčanov na juhu a tiež v utečeneckom tábore Šatí na severe Pásma Gazy. Dodal však, že Hamas je pripravený kedykoľvek rozhovory obnoviť, ak Izrael preukáže, že to s uzavretím dohody myslí vážne.

Rôzne interpretácie

Člen politického vedenia Hamasu Izzat Rišk ale uviedol, že Hamas z rokovaní o prímerí neodstúpil. Vo svojom vyhlásení, o ktorom informuje Reuters, ale tiež obvinil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zo snahy zmariť úsilie arabských sprostredkovateľov a Spojených štátov o dosiahnutie dohody a z úmyselnej eskalácie úderov v Pásme Gazy, ktorá má podľa neho tiež zhatiť úsilie o ukončenie konfliktu.

Dva egyptské zdroje, ktoré sa tento týždeň zúčastnili na rokovaniach v Káhire a Dauhe, agentúre Reuters povedali, že rokovania boli po troch dňoch intenzívnych rozhovorov pozastavené.

Taktiež izraelské médiá dnes citovali z oficiálneho vyhlásenia Hamasu, podľa ktorého je správa o ukončení sprostredkovaných rokovaní nepravdivá. "Jedným z cieľov eskalácie proti nášmu národu zo strany Netanjahua a jeho vlády je zablokovať cestu k dohode, ktorá by zastavila agresiu voči nášmu ľudu, to je každému jasné," stojí vo vyhlásení.

Katarské spravodajské weby s odvolaním sa na nemenovaných arabských predstaviteľov potom uviedli, že sprostredkované rokovania medzi Izraelom a Hamásom by mali tento týždeň pokračovať v katarskom Dauhe.

Nepotvrdili správy

Po sobotňajšom útoku na mešitu v tábore Šatí západne od Gazy "počet mučeníkov a zranených dosiahol približne 45", oznámilo ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamásom bez upresnenia počtu mŕtvych. Ten miestna palestínska obrana v sobotu odhadovala zhruba na 20.

Izrael v sobotu uviedol, že úder v Mavásí mieril na oplotený areál Hamasu, kde sa Díf a Salámí skrývali. Oboch mužov označil za jedných zo strojcov masakru z vlaňajšieho 7. októbra. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer povedal, že nemá istotu, či boli zlikvidovaní, ale vyhlásil, že Izrael "tak či onak dostane celé vedenie Hamasu".

"Veliteľ Muhammad Díf sa má dobre a priamo dohliada na operácie brigád Kasám a hnutia odporu," povedal agentúre AFP druhý vysokopostavený predstaviteľ Hamasu, ktorý rovnako hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

Saudskoarabský spravodajský web Ašark Al-Avsat s odvolaním sa na svoje zdroje z Hamasu napísal, že veliteľ brigády Salámí bol pri sobotňajšom údere zabitý, jeho telo bolo nájdené a okamžite pochované.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok