Izraelskí vojaci by mohli opustiť hraničné pásmo. Zavedenie sa monitorovací systém na hranici Gazy?

12.7.2024 12:22

Izraelskí a egyptskí diplomati, ktorí v Káhire vyjednávajú podmienky prímeria medzi Izraelom a Hamasom, rokujú o možnosti zavedenia elektronického monitorovacieho systému na hranici Egypta a Pásma Gazy. V prípade jeho nasadenia by izraelskí vojaci mohli opustiť hraničné pásmo, ktoré ovládajú od mája. Informuje o tom agentúra Reuters.

Gaza, Izrael
Foto: TASR/AP

Hlavné prekážky v rokovaniach

Zotrvanie izraelských jednotiek na hranici Gazy a Egypta je jednou z hlavných prekážok v rokovaniach o prímerí. Izrael sa obáva, že pokiaľ jeho jednotky hraničnú oblasť opustia, ozbrojené krídlo Hamasu môže z Egypta pašovať zbrane a zásoby prostredníctvom siete podzemných tunelov.

So zotrvaním izraelských jednotiek v oblasti však nesúhlasí Hamas ani Egypt. Dohoda o zriadení monitorovacieho systému by preto mohla posunúť rokovania vpred.

Zdroj agentúry Reuters potvrdil, že by malo ísť o senzory, ktoré budú postavené na egyptskej strane hranice.

"Cieľom je odhaliť tunely a akékoľvek iné spôsoby, ktorými by sa Hamas mohol pokúsiť prepašovať zbrane alebo ľudí do Gazy," uviedol zdroj pre Reuters. Podľa nemenovaných egyptských zdrojov ide o mimoriadne technicky pokročilý monitorovací systém.

Kto zaplatí systém?

Káhira taktiež nemá problém s tým, aby za obstaranie systému zaplatili Spojené štáty. Zdôraznila však, že Egypt nebude súhlasiť so žiadnymi návrhmi na zmeny v hraničnom usporiadaní na egyptsko-izraelskej hranici.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok uviedol, že súhlasiť bude iba s dohodou, ktorá zaručí izraelskú kontrolu nad hranicou Egypta a Gazy. Nešpecifikoval však, či na hraniciach požaduje fyzickú prítomnosť izraelských vojakov.

Izrael je vo vojne s palestínskym militantným hnutím od októbra minulého roka, keď bojovníci Hamasu zaútočil na oblasti Izraela v okolí Pásma Gazy, kde uniesli 250 a zabili ďalších 1100 ľudí.

Ofenzíva v Pásme Gazy

Izrael následne spustil ofenzívu v Pásme Gazy s cieľom úplne zničiť Hamas. Súčasťou ofenzívy bolo aj obsadenie hraničného pásma medzi Gazou a Egyptom, čím Izrael palestínsku enklávu odstrihol od väčšiny medzinárodnej pomoci.

Izraelskí predstavitelia tvrdia, že podzemné tunely pod hranicou využívali bojovníci Hamasu na pašovanie zbraní. Egypt však tvrdí, že sieť tunelov zničil už pred niekoľkými rokmi a v oblasti vybudoval hraničné opevnenia určené na boj proti pašerákom.

Pozrite si archívnu reportáž z 12. júla 2024 o ofenzíve v Gaze.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok