Vládne strany sú v Európe politickými bezdomovcami, tvrdí Valášek. Kéry nevidí problém v Orbánových cestách do Ruska a Číny

18.7.2024 13:58

Hosťami relácie Téma boli predseda Zahraničného výboru NR SR a poslanec Marián Kéry (Smer-SD) a podpredseda Zahraničného výboru NR SR a poslanec Tomáš Valášek (PS). Témou bola zahraničná politika Slovenska.

studio
Foto: ta3

Šéfka Európskej komisie vystúpila v pléne Európskeho parlamentu s prejavom. Kéryho prekvapilo, že v ňom kritizovala Viktora Orbána a jeho zahraničné cesty, ktoré nazval mierovou misiou.

„Samozrejme, že nemal mandát EÚ, ale on je predsa predseda vlády nezávislého štátu, a preto má právo ísť na akúkoľvek zahraničnú cestu, akú si vyberie,“ tvrdí Kéry. Dodal, že diskutovať o mieri nie je nikdy dostačujúce, preto nevidí problém, že maďarský premiér navštívil ruského prezidenta Vladimira Putina aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Situácia v europarlamente

„Radšej nepatriť do žiadnej frakcie, ako byť vydieraný našími bývalými partnermi za to, aby sme podporili Ursulu von der Leyenovú a ďalšie persóny,“ dodal Kéry na margo situácie v europarlamente.

Valášek uviedol, že súčasná šéfka eurokomisie má podporu ich frakcie. „Nie je to ideálna kandidátka, ale jej dávam obrovský kredit napríklad za vybudovanie systému dlhodobej finančnej pomoci Ukrajine, čo bude dôležité aj pre prosperitu Slovenska,“ dodal.

Valášek tiež pripomenul, že Smer-SD ani Hlas-SD nepatrí v Európskom parlamente do žiadnej frakcie. „Vo voľbách nebude slovenský hlas počuť, pretože naše vládne strany sú politickými bezdomovcami v Európe.“

Podpora Ukrajiny

Kéry je sklamaný z deklarácie, ktorá sa prijala na samite lídrov NATO. Tí deklarovali, že budúcnosť Ukrajiny je v Aliancii.

Ak by v Národnej rade prišlo k hlasovaniu o členstve Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii, tak určite budem hlasovať proti, pretože to bude znamenať eskaláciu konfliktu,“ reaguje Kéry s tým, že kým bude premiérom Robert Fico, tak nehrozí, aby sme nášho východného suseda v parlamente schvaľovali ako člena NATO.

Valášek tvrdí, že Putin nemá záujem rokovať o mieri a ustúpiť od svojich maximalistických požiadaviek. Podľa poslanca PS túto pozíciu ruský prezident nezmení, pokiaľ nebude pod vojenským tlakom. „Preto sme za pokračujúcu vojenskú pomoc Ukrajine, a nie preto, že chceme pokračovanie krviprelievania,“ dodal Valášek. 

Na margo členstva Ukrajiny v NATO uviedol, že nemá lepší návrh ako zabrániť ďalšiemu konfliktu s Ruskom, ako „poskytnúť Ukrajine také bezpečnostné garancie, aké má už teraz Litva, Lotyšsko Estónsko či my“.

„Rusko dobre rozumie tomu, že keď sa raz nakreslí červená čiara v rámci Aliancie, tak do tejto krajiny sa už nejde. Fungovalo to v troch prípadoch predtým, nevidím dôvod, prečo by to nefungovalo aj vo štvrtom,“ hovorí Valášek.

Členstvo Ukrajiny v NATO zastávajú preto, že chcú mier a nevidia lepšiu šancu na mier, ako keď bude Rusku vyslaný odkaz, aby sa tejto krajiny nedotýkali, dodal poslanec PS. 

Celú reláciu Téma si môžete pozrieť nižšie. ↓

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok