Ruský generál tvrdí, že ukončia vojnu na Ukrajine tento rok. Vyčítal to vraj z Biblie

Zástupca veliteľa Hlavnej vojenskej politickej správy Ozbrojených síl Ruskej federácie Apti Alaudinov povedal, že Rusko má všetky predpoklady na ukončenie vojny na Ukrajine v roku 2024. Alaudinov uviedol, že to čítal v Biblii, na ktorú sa podľa jeho slov čoraz viac zameriava. Informuje o tom ruská tlačová agentúra TASS.

Ukrajina, vojak
Foto: TASR/AP

Skončí vojna tento rok?

"Trump, Zelenskyj a im podobní prichádzajú a odchádzajú. Ale väčšinou sa spoliehame na Boha. Poviem to takto. Povedal som, že SVO (špeciálna vojenská operácia, názov, ktorý Rusko dáva vojne na Ukrajine, pozn. red.) tento rok. Som si tým viac než istý. Niekto by si mohol pomyslieť, že prečo hovorí tak sebaisto. Myslím si, že máme na to všetky predpoklady. Akosi sa čoraz viac orientujem na Sväté písmo, takže moja istota vychádza priamo z neho," povedal Alaudinov bez ďalších podrobností.

Ruský generálmajor ďalej povedal, že Kyjev si už uvedomuje, že "vojnu prehral".

"Vidíme, že na frontovej línii fašisti zabíjajú neozbrojených chlapov, ktorí sú pripravení vzdať sa," uviedol ďalej Alaudinov. Nespresnil však, o aký prípad presne ide, kto presne mal koho zabiť.

Popravy na fronte

O zabíjaní na fronte však vieme. Ako cituje bruselský denník Politico, napríklad OSN v marci tohto roku uviedla, že Rusi len počas tejto zimy popravili viac ako 30 ukrajinských vojnových zajatcov.

Organizácia Human Rights Watch (HRW) zase s odvolaním sa na vlastné vyšetrovanie uviedla, že od decembra minulého roka do konca februára Rusi zabili najmenej 15 ukrajinských vojakov, ktorí sa pokúšali vzdať, a šesť ďalších, ktorí sa aktívne vzdávali.

Žiadne veľké pokroky sa nedejú

Alaudinov tvrdí, že Rusko ukončí vojnu na Ukrajine do konca tohto roka, ale stav frontu tomu vôbec nezodpovedá. Front je viac-menej zamrznutý a ani jedna z bojujúcich armád nerobí žiadne ohromujúce pokroky.

Okrem toho Ukrajina v najbližších týždňoch dostane od svojich západných spojencov prvé stíhačky F-16. Podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena sú pritom prvé stíhačky už na ceste na Ukrajinu. Konkrétne ide o stíhačky z Dánska a Holandska.

Celkovo už Ukrajine západné krajiny prisľúbili 79 týchto lietadiel, ale podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského to nestačí. Kyjev potrebuje 128 stíhačiek, aby sa mohol účinne brániť.

Pozrite si archívnu reportáž z 9. júla 2024 o pomoci pre ukrajinské deti po útoku na nemocnicu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok