Mrazivé svedectvá z ukrajinského frontu. Vojaci opísali kruté popravy vzdávajúcich sa nepriateľov

Niektorí členovia bojových skupín zložených zo zahraničných dobrovoľníkov sa údajne dopustili násilia voči zajatým ruským vojakom na Ukrajine.

Vojak z Bachmutu: Videl som neľudské veci. Druhá svetová vojna bola oproti tejto čajík
Foto: TASR/AP (ilu)

Podľa svedectiev bývalých príslušníkov zahraničných jednotiek dochádzalo od začiatku ruskej agresie k porušovaniu Ženevských konvencií vrátane zabíjania vzdávajúcich sa bojovníkov. Zo zabíjania zajatcov sú podozriví aj ruskí okupanti, upozornil na to portál CNN Prima News.

Caspar Grosse, ktorý slúžil ako zdravotník v jednotke s názvom Spoločenstvo vyvolených, sa s reportérmi denníka The New York Times podelil o svoje zážitky z ukrajinského bojiska. V jednotke slúžilo približne 60 legionárov z 12 krajín.

Bojové úlohy si riešili po svojom

Hoci jednotky zložené zo zahraničných bojovníkov spadali pod velenie ukrajinských dôstojníkov, legionári často organizovali plnenie bojových úloh po svojom.

Konkrétne Grosseho skupina slúžila ako úderná jednotka, ktorá mohla viesť útoky na nepriateľské pozície. Vojaci zo Spoločenstva vyvolených sa tak často dostávali do priameho konfliktu s ruskými okupantmi.

"Videl som zraneného a vzdávajúceho sa ruského vojaka, ktorý lámavou angličtinou a ruštinou prosil o lekársku pomoc," spomína Grosse na jeden z incidentov, ktorý sa odohral vlani v auguste na východe Ukrajiny.

"Jeden z mojich spolubojovníkov k nemu pristúpil a zastrelil ho. Muž hneď spadol a ešte stále dýchal. Ďalší z našich vojakov naňho opäť vystrelil. Strelil ho do hlavy," opísal nemecký zdravotník.

V októbri sa potom v skupinovom rozhovore niektorí bojovníci jednotky podľa Grosseho mali chváliť svojími "zárezmi" zajatých Rusov. "V Haagu nič neľutujem," napísal jeden člen skupiny pod prezývkou Andok. Pravdepodobne mal na mysli možné riešenie prípadov Medzinárodným trestným súdom v holandskom Haagu.

Reportéri New York Times neskôr zistili totožnosť tohto militanta. Na otázku, či sa jeho vyhlásenie týkalo zabíjania zajatých vojakov, Andok odpovedal, že žartoval.

Vraždenie vojakov

O vraždení zajatcov členmi Spoločenstva vyvolených počul aj ďalší bývalý člen jednotky, Američan Benjamin Reed. "Náborár jednotky mi raz povedal, že je v poriadku zabíjať vojnových zajatcov, pokiaľ sa nevzdajú striktne podľa Ženevských konvencií," vysvetlil Reed.

Veliteľ činy obhajuje

Ryan O'Leary, neoficiálny veliteľ jednotky a bývalý člen Národnej gardy USA, odmietol podozrenia z vojnových zločinov svojich mužov. "To je len také vypúšťanie pary," komentoval cynické správy zo skupinovej konverzácie bojovníkov.

Niektorí z členov skupiny slúžili v radoch americkej a spojeneckej armády vo vojnách v Iraku aj v Afganistane.

Často sa však nezapájali do priamych bojových operácií, upozornil. Ak by sa občan USA dopustil vojnových zločinov, mohol by byť vyšetrovaný americkými súdmi.

Podľa dohovorov musí vojak jasne a jednoznačne vyjadriť svoj úmysel vzdať sa. Jeho správanie nesmie vytvárať žiadne nejasnosti a nesmie nijakým spôsobom spochybňovať druhú stranu, uvádza Ženevské centrum pre monitorovanie bezpečnostného sektora (DCAF).

Príkaz na zabitie

Ruskí vojaci však zabíjajú aj zajatých bojovníkov, upozornili na to pozorovatelia Human Rights Watch v máji tohto roku.

Poukázala na tri prípady týkajúce sa najmenej 12 ukrajinských vojakov z decembra minulého roka a februára tohto roka. Incidenty boli zachytené bezpilotnými lietadlami a expertom sa podarilo overiť, že záznamy sú pravdivé.

Podľa vyšetrovateľov ukrajinskí vojaci už neboli zapojení do bojových akcií a prejavili jasný úmysel vzdať sa, napriek tomu boli zabití.

Príkaz na zabitie vzdávajúcich sa vojnových zajatcov namiesto ich zajatia je podľa medzinárodného humanitárneho práva prísne zakázaný. Jeho porušenie sa považuje za vojnový zločin.

Pozrite si archívne video z 31. mája 2024. Rozprávali sme sa s ukrajinským vojakom, ktorý na vlastnej koži zažil ruské zajatie Oleksijim Anuľom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok