Pobrežie najväčšieho chorvátskeho ostrova zaplavili medúzy. Môžu spôsobiť nepríjemné a bolestivé popáleniny

Pri pobreží chorvátskeho ostrova Cres sa objavili kompasové medúzy. Nebezpečné krásky s metrovými chápadlami však neponúkajú turistom len zaujímavé divadlo - môžu spôsobiť nepríjemné a bolestivé popáleniny. Informuje o tom miestny spravodajský portál Dnevnik.hr.

medúza, Chorvátsko
Foto: Profimedia (ilustračný obrázok)

Odborníci tiež varujú, že ak si niekto chce prípadné popáleniny ošetriť, často sa odporúča použiť moč, ktorý však všetko len zhorší. Čo teda robiť, keď vás poraní medúza?

Medúzy "napadli" chorvátske pobrežie ostrova Cres. Približne 12 dospelých medúz kompasových našli plavci napríklad v Kvarnerskom zálive. "Zvyčajne sa nachádzajú v hĺbke do desiatich metrov. Ich klobúk môže mať priemer až 30 centimetrov a ich chápadlá sú dlhé až jeden meter," opísala pre miestny portál Dnevnik biologička Milvana Arko Singer.

Tento druh medúzy môže spôsobiť nepríjemné a bolestivé popáleniny. Riaditeľ Inštitútu urgentnej medicíny v Primorsku informoval o tom, ako čo najrýchlejšie ošetriť poranenie: "Miesto je dobré okamžite umyť morskou vodou, aby sa odstránili všetky zvyšky jedových buniek v koži."

Dezinfekcia rany vlastným močom

Odborníci tiež poukazujú na rozšírený mýtus, že dezinfekcia popáleného miesta vlastným močom pomáha. Takýto postup nielenže ničomu nepomáha, ale dokonca by mohol situáciu zhoršiť. "Najdôležitejšie je odstrániť tykadlá a vyčistiť ich. Môžeme ich zoškrabať kreditnou kartou," citoval český Blesk vedca Radeho Garica.

Spomenul tiež, že je možné zmiešať piesok s morskou vodou.

Podľa odborníkov pri klasickom popálení nie je potrebné volať lekára. Ak však medúza zasiahne hlavu, oči alebo sa vyskytnú komplikácie ako závraty, ťažkosti s dýchaním a nevoľnosť, je to potrebné.

Dobrou správou však zároveň je, že s oteplením počasia by sa medúzy mali čoskoro sťahovať na sever.

Aplikácia na výskyt medúz

Podľa doktorky Oľgy Vidjakovej z Oceánografického inštitútu v Splite sa kompasové medúzy začali v Jadranskom mori v posledných rokoch objavovať oveľa častejšie.

Pre chorvátsky denník Portal hovorila o bezplatnej aplikácii RebrashNET, prostredníctvom ktorej jej používatelia upozorňujú na výskyt medúz pomocou fotografií.

"Okamžite dostaneme polohu a vieme, kde sa tieto výskyty nachádzajú," povedala a dodala, že aplikácia vznikla s cieľom uľahčiť komunikáciu medzi občanmi a vedcami a poskytnúť všetky relevantné údaje o ich výskyte.

Pozrite si archívnu reportáž z 2. júla 2024 o tom, že niektorí uprednostňujú hory pred morom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok