Most medzi Ukrajinou a Európou. Slovensko sa chce zapojiť do obnovy Európy, hovorí Kmec

18.7.2024 10:13

Slovensko sa chce aktívne zapojiť do obnovy Ukrajiny, uviedol to podpredseda vlády SR Peter Kmec (Hlas-SD) na štvrtom samite Európskeho politického spoločenstva (EPS) v Blenheimskom paláci v Británii. Ústrednou témou samitu je Ukrajina.

Kmec
Foto: Laura Kamody

Kmec zdôraznil potrebu budovania obchodných partnerstiev medzi krajinami a regiónmi a prípravu systému finančnej podpory pre slovenských podnikateľov, aby sa mohli zapojiť do projektov obnovy Ukrajiny.

"Slovensko ako krajina susediaca s Ukrajinou má dôležité postavenie ako most medzi Ukrajinou a EÚ, a preto je naším cieľom aj podpora prepojenosti, a to najmä investíciami do infraštruktúry a energetiky na východnom Slovensku," dodal Kmec.

Migrácia

Ďalšou témou samitu je migrácia, ktorú Slovensko považuje za jednu z najväčších výziev pre Európsku úniu. Kmec zdôraznil potrebu migračnej politiky, ktorá zahŕňa posilnenie ochrany vonkajších hraníc, spoluprácu s krajinami pôvodu a tranzitu aj boj proti obchodovaniu s ľuďmi.

Samit EPS, ktorý vznikol z iniciatívy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v roku 2022. Zahŕňa 50 hláv štátov a vlád a zameriava sa na energetiku, ochranu demokracie či migráciu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok