Ukrajinci a Česi rokovali v Prahe. Spolupráca krajín nespočíva len vo vojenskej pomoci, tvrdí Fiala

16.7.2024 12:35 , Aktualizované: 16.7.2024 22:21

Spolupráca s Ukrajinou nespočíva len v pomoci krajine napadnutej Ruskom, je zameraná na budúcnosť a pre obe strany výhodná, uviedol premiér Petr Fiala (ODS) na tlačovej konferencii po utorkovom spoločnom rokovaní vlád oboch krajín v Prahe.

Vývoz na Ukrajinu stúpol oproti predvojnovej dobe o štvrtinu, čo prináša množstvo príležitostí pre ľudí a firmy v oboch krajinách. Do obnovy krajiny sa zapája čoraz viac firiem. Potenciál ďalšieho rastu vidí premiér v modernizácii jadrových elektrární na Ukrajine. Česká vláda ubezpečila podľa Fialu ukrajinských ministrov, že s českou pomocou a podporou môžu naďalej počítať. Po rokovaní podpísali ministri päť memorand o spolupráci v jednotlivých rezortoch.

Spolupráca krajín

Témy, ktoré v utorok ministri prebrali, ukázali, že spolupráca medzi krajinami je veľmi široká, nespočíva len v pomoci Ukrajine, ale je zameraná na budúcnosť, je pre obe strany výhodná, uviedol Fiala. Pripomenul aj spoluprácu v obrane, napríklad to, že tento rok prejde výcvikom v Česku na 1700 ukrajinských vojakov. Celkovo ich tak bude 6-tisíc.

Zástupcovia českých a ukrajinských zbrojoviek v utorok podpísali po rokovaní vlád zmluvy o presune výroby na Ukrajinu, ide o malorážkovú muníciu firmy Sellier & Bellot alebo pušky Bren 2 České zbrojovky, uviedol Fiala.

"Uvedomujeme si, že bojuje za bezpečnosť Európy a demokratické usporiadanie sveta, je potrebné robiť všetko pre to, aby Ukrajina zvíťazila," uviedol Fiala.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok