Súd EÚ rozhodol. Eurokomisia neumožnila dostatočný prístup ku kúpnym zmluvám na vakcíny proti covidu

17.7.2024 10:48 , Aktualizované: 17.7.2024 11:54

Európska komisia neumožnila verejnosti dostatočný prístup k informáciám o kúpnych zmluvách na vakcíny proti vírusu COVID-19, uviedol v stredu v rozhodnutí Všeobecný súd Európskej únie. Informujú o tom správy agentúr AP a Reuters.

Skupina poslancov Európskeho parlamentu za Zelených podnikla právne kroky po tom, ako im EK odmietla poskytnúť úplný prístup k zmluvám o vakcínach COVID-19, o ktorých EK počas pandémie rokovala s ich výrobcami.

Začiernené podmienky zmlúv

Europoslanci chceli preskúmať podmienky zmlúv, ale dostali k nim len čiastočný prístup, pričom niektoré dokumenty boli začiernené. EK uviedla, že sa tak stalo v záujme ochrany obchodných záujmov a rozhodovacieho procesu.

Rozhodnutie prišlo deň pred hlasovaním v EP, na ktorom sa predsedníčka EK Ursula von der Leyenová uchádza o znovuzvolenie do funkcie.

Reakcia EK

Európska komisia v reakcii uviedla, že súd žalobe vyhovel iba čiastočne v dvoch bodoch. "Rozhodol, že komisia mala poskytnúť viacero vysvetlení, aby odôvodnila odmietnutie prístupu k niektorým ustanoveniam zmlúv. Takisto rozhodol, že komisia mala poskytnúť osobné údaje týkajúce sa členov vyjednávacích tímov zložených zo zástupcov členských štátov a úradníkov komisie," uviedla EK vo vyhlásení.

"Vo všeobecnosti platí, že komisia v súlade so zásadami otvorenosti a transparentnosti poskytuje čo najširší prístup verejnosti k dokumentom. V týchto prípadoch musela komisia nájsť ťažkú rovnováhu medzi právom verejnosti, vrátane poslancov Európskeho parlamentu, na informácie a právnymi požiadavkami vyplývajúcimi zo samotných covidových zmlúv, ktoré by mohli viesť k nárokom na náhradu škody za peniaze daňových poplatníkov," uviedla EK. "Súdny dvor totiž v minulosti v mnohých prípadoch uznal potrebu chrániť obchodné záujmy zmluvného partnera," dodala.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok