Veľký úspech pre slovenskú europoslankyňu. Miriam Lexmann zvolili za kvestorku europarlamentu

17.7.2024 10:31 , Aktualizované: 17.7.2024 11:05

Slovenskú europoslankyňu Miriam Lexmann z frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) zvolili v stredu v Štrasburgu za kvestorku Európskeho parlamentu. Už v prvom kole získala 459 hlasov, potrebných na zvolenie bolo najmenej 321 hlasov.

"Je pre mňa cťou stať sa v mojom druhom mandáte súčasťou vedenia Európskeho parlamentu a získať tak priamu možnosť ovplyvniť zásadné otázky fungovania európskych inštitúcií. Ďakujem Európskej ľudovej strane za nomináciu a mojim kolegom za dôveru. Chcem, aby parlament fungoval efektívnejšie, a tým slúžil našim občanom, aby vytváral dobro pre všetkých občanov Únie v tých oblastiach, na ktoré má mandát a nezasahoval do výlučných kompetencií členských štátov," povedala europoslankyňa Miriam Lexmann.

Stala sa dosiaľ iba druhou europoslankyňou zo Slovenska, ktorej sa podarilo získať túto funkciu. V deviatom legislatívnom období EP (2019 - 2024) bola kvestorkou Monika Beňová (Smer-SD). Tejto funkcie sa však vzdala po tom, ako vlani v  októbri opustila Progresívnu alianciu socialistov a demokratov (S&D).

Rozhovor s Miriam Lexmann:

Úloha kvestora

Kvestori sú väčšinou poverení administratívnymi a finančnými záležitosťami týkajúcimi sa priamo poslancov a chodu parlamentu, sú členmi predsedníctva s poradným hlasom. Päť kvestorov spolu s predsedom a 14 podpredsedami tvorí vedenie Európskeho parlamentu.

Kvestormi sa stali bulharský europoslanec z frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) Andrej Kovačv a Miriam Lexmannová, Luxemburčan Marc Angel z frakcie socialistov a demokratov (S & D), francúzska europoslankyňa Fabienne Kellerová z liberálnej frakcie Obnova Európy (Renew Europe) A v druhom kole potom aj Kosma Zlotowski z frakcie konzervatívcov ECR.

EPP je najsilnejšia frakcia v europarlamente a má tak najväčšie možnosti získať významnejšie funkcie v pracovných výboroch či delegáciách EP. Lexmann je jedinou slovenskou europoslankyňou u ľudovcov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok