Republikáni spájajú sily. Trumpovu kandidatúru podporili jeho rivali z primárok

17.7.2024 06:41

Kandidatúru amerického exprezidenta Donalda Trumpa pre novembrové voľby podporili počas druhého dňa nominačného zjazdu Republikánskej strany aj jeho niekdajší hlavní rivali z primárok.

Bývalá guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová vyzvala podľa agentúry Reuters svojich priaznivcov, aby za neho hlasovali v záujme krajiny, guvernér Floridy Ron DeSantis sa v prejave oprel do súčasného demokratického šéfa Bieleho domu Joea Bidena a tvrdil, že je na úrad príliš starý.

"Nemusíte s Trumpom sto percent času súhlasiť, aby ste zaň hlasovali," povedala Haleyová, ktorá za Trumpovej administratívy pôsobila ako americká veľvyslankyňa pri OSN. O republikánsku nomináciu do novembrových prezidentských volieb sa uchádzala do marca, kedy ako posledná exprezidentova protikandidátka zo straníckeho súboja odstúpila. Urobila tak potom, čo ju Trump porazil v kľúčových štátoch.

Umiernenejšia kandidátka

Haleyová sa v kampani prezentovala ako umiernenejší variant v porovnaní s exprezidentom a niektorými ďalšími kandidátmi. Mala bližšie k tradičnejšej republikánskej politike z doby pred Trumpovou érou a ako jedna z mála kandidátov sa hlásila k vojenskej podpore Ukrajiny, ktorá čelí ruskej invázii.

Jej súčasná podpora Trumpa sa podľa stanice BBC očakávala, už pred niekoľkými mesiacmi povedala, že ho bude voliť. Počas primárok ho podľa Reuters označila za nevoliteľného a nespôsobilého pre úrad.

"Donald Trump je démonizovaný, žalovaný, stíhaný. A takmer prišiel o život. Nemôžeme ho sklamať," vyhlásil DeSantis, ktorý podľa agentúry AP býval exprezidentovým spojencom, následne v primárkach rivalom a od svojho odstúpenia z nich sa snaží svoj vzťah s Trumpom obnoviť.

Trump sa podľa médií počas prejavov usmieval a tlieskal zo svojej lóže, kde sedel vedľa senátora J. D. Vancea, ktorého si vybral ako viceprezidentského kandidáta. Aj tento politik, plným menom James David Vance, Trumpa kedysi kritizoval a tvrdil, že by ho nikto nevolil. Neskôr sa stal jeho obhajcom.

Zjazd republikánov

Exprezident svoj výber volebného partnera oznámil v pondelok na svojej sociálnej sieti Truth Social, Republikánska strana krátko nato na predvolebnom zjazde nominovala Trumpa ako svojho kandidáta na prezidenta a následne potvrdila Vance ako kandidáta na viceprezidenta.

Trump na druhý deň zjazdu vstúpil do sály za búrlivého potlesku republikánov, rovnako ako v pondelok pri svojom prvom verejnom vystúpení od sobotňajšieho pokusu o atentát na neho počas predvolebného zhromaždenia.

Vyzeral energickejšie ako predchádzajúci deň, kedy pôsobil emotívnejšie a zahmlievanejšie ako obvykle, napísal Reuters. Obviazané ucho pripomínalo streľbu naň. Zjazd potrvá do štvrtka, kedy sa očakáva, že na ňom vystúpi s prejavom Trump.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok