Predvolebná kampaň opäť naberá na obrátkach. Biden po zmiernení rétoriky Trumpa znovu ostro kritizoval

17.7.2024 06:25

Americký prezident Joe Biden vo svojom prvom politickom prejave po sobotňajšej streľbe atentátnika na bývalého šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa kritizoval tohto republikánskeho politika a svojho vyzývateľa v tohtoročných voľbách. Informovala o tom v noci na stredu agentúra Reuters.

Election_2024_Biden506178.jpg
Foto: TASR/AP

Denník The Guardian píše, že Biden po predchádzajúcom zmiernení rétoriky pritvrdil. Na zjazde asociácie brániacej práva černošských obyvateľov NAACP Trumpovi vytkol napríklad jeho komentár o černošských pracovných miestach.

Biden povedal, že je vďačný za to, že Trump pri pokuse o atentát naňho nebol vážne zranený, ale ostro ho kritizoval za rôzne veci, vrátane jeho prístupu k ekonomike v čase covidovej pandémie, píše Reuters.

Černošské pracovné miesta

Na svojho politického rivala verbálne zaútočil za jeho komentár o "černošských pracovných miestach", keď podľa denníka The Guardian reagoval na Trumpov výrok počas ich júnovej televíznej debaty, keď bývalý republikánsky prezident tvrdil, že imigranti berú to, čo nazval černošskými pracovnými miestami.

"Milujem jeho frázu 'černošské pracovné miesta', ktorá vypovedá veľa o mužovi a jeho charaktere. Viem, čo to je černošské pracovné miesto. Je to viceprezidentka USA," vyhlásil Biden v odkaze na Harrisovú. Spomenul tiež prvého černošského prezidenta USA Baracka Obamu, v ktorého vláde bol Biden viceprezidentom.

Stratégia Bidenovej kampane sa predtým zameriavala na tvrdú kritiku Trumpa ako hrozby pre americkú demokraciu, na zdôraznenie jeho odmietania prehry vo voľbách v roku 2020 alebo to, že bol uznaný vinným z trestného činu, píše Reuters.

Opäť pritvrdil

Sobotný atentát na Trumpa podľa tejto agentúry prinútil Bidenovu kampaň, aby stiahla svoje televízne reklamy, pozastavila slovné útoky na exprezidenta a namiesto toho sa zamerala na posolstvo jednoty. Teraz sa snaží o menej tvrdé výpady, ale zároveň sa usiluje o ostré porovnanie oboch kandidátov, myslí si Reuters.

The Guardian upozornil, že Biden po zmiernení svojej rétoriky v posledných niekoľkých dňoch opäť pritvrdil. Dá sa očakávať, že Trump bude nasledovať jeho príklad, podotkol britský denník, podľa ktorého predvolebná kampaň zase začína naberať obrátky.

Trump sa na sobotňajšom predvolebnom mítingu v Pensylvánii stal terčom atentátnika, ktorý ho trafil do pravého ucha. Útočníka, ktorý zabil jedného z divákov a ďalších dvoch zranil, zastrelila ochranka. Trump je v súčasnej dobe na zjazde Republikánskej strany v Milwaukee, ktorý ho v pondelok nominoval ako kandidáta pre novembrové prezidentské voľby.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok