Americké úrady mali mať informácie o plánovanom atentáte na Trumpa zo strany Iránu, píše CNN

16.7.2024 21:14 , Aktualizované: 16.7.2024 22:08

Americké úrady získali v uplynulých týždňoch informácie o plánovanom atentáte na exprezidenta USA Donalda Trumpa zo strany Iránu, na čo tajné služby reagovali zvýšením bezpečnosti republikánskeho kandidáta na prezidenta. Informovala o tom americká televízia CNN s odvolaním na viacero nemenovaných zdrojov oboznámených so záležitosťou. Irán tvrdenia o chystanom atentáte podľa agentúry Reuters odmietol ako "nepodložené a zlovoľné".

Donald Trump míting výstrely
Foto: Profimedia/ČTK/AP/Evan Vucci

Strelec však prepojenie na Irán nemal

Podľa zdrojov televízie CNN však nič nenasvedčuje tomu, že Thomas Matthew Crooks, ktorý sa v sobotu 13. júla pokúsil zastreliť Trumpa počas predvolebného zhromaždenia v americkom štáte Pensylvánia, bol napojený na Irán.

Informácie o hrozbe zo zahraničia a s tým spojené sprísnené bezpečnostné opatrenia v Trumpovom okolí vyvolávajú nové otázky o bezpečnostných nedostatkoch na sobotnom predvolebnom zhromaždení v meste Butler. Dvadsaťročný útočník tam zo strechy poloautomatickou puškou prestrelil exprezidentovi hornú časť prvého ucha.

Americká tajná služba a Trumpov tím boli o iránskom sprisahaní informovaní pred sobotňajším zhromaždením, uviedol reportér CNN na sociálnej sieti X s odvolaním na nemenovaného predstaviteľa americkej národnej bezpečnosti, píše Reuters.

Irán viackrát pohrozil pomstou

Irán viackrát pohrozil Spojeným štátom pomstou za to, že americké sily za Trumpovho prezidentovania v januári 2020 zabili veliteľa iránskych Islamských revolučných gárd Kásema Solejmáního. Predstavitelia vtedajšej Trumpovej vlády majú odvtedy zvýšenú ochranu, pripomína CNN.

Zastúpenie blízkovýchodnej krajiny pri OSN uviedlo, že Trump je zločinec, ktorý musí byť postavený pred súd za to, že útok na Solejmáního nariadil. Irán vraj zvolil právnu cestu na dosiahnutie spravodlivosti.

Americké ministerstvo spravodlivosti v auguste 2022 obvinilo člena Iránskych revolučných gárd z údajného pokusu o zorganizovanie atentátu na Johna Boltona, ktorý bol Trumpovýcm poradcom pre národnú bezpečnosť.

Podľa zdrojov televízie CNN bol cieľom iránskeho režimu v minulosti aj exminister zahraničných vecí Mike Pompeo.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok