Macron prijal Attalovu demisiu. Nový kabinet vznikne asi až po olympiáde

16.7.2024 18:29 , Aktualizované: 16.7.2024 22:21

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prijal demisiu vlády premiéra Gabriela Attala. Zároveň však ministrov požiadal, aby svoje úrady vykonávali ďalej, kým nevznikne nový kabinet. Očakáva sa, že to nebude skôr ako po skončení letných olympijských hier 11. augusta, uviedli agentúry Reuters a DPA.

35-ročný Attal prišiel demisiu podať už 8. júla po prehratých predčasných voľbách, Macron, ktorého centristický vládny tábor skončil v hlasovaní druhý za ľavicovým blokom Nový ľudový front, ju ale vtedy odmietol prijať.

Teraz tento krok formálne urobil, na zložení kabinetu sa ale bezprostredne nič nemení. Zároveň však vláda v demisii podľa expertov nemôže uskutočňovať žiadne veľké zmeny ani predkladať parlamentu nové návrhy zákonov.

"Riadenie aktuálnych záležitostí znamená realizáciu už prijatých opatrení a zvládanie vzniknutých mimoriadnych situácií. Nič viac, nič menej," povedal Reuters profesor práva Mathieu Disant.

Vlády v demisii, ktoré malo Francúzsko v minulosti, nikdy nepôsobili dlhšie ako niekoľko dní, aj keď nie je presne stanovený žiadny časový limit a parlament si ich koniec nemôže vynútiť.

Attalova vláda bude v demisii pokračovať o poznanie dlhšie, a to predovšetkým pre olympijské hry, ktoré sa v Paríži začnú 26. júla.

Macron minulý týždeň vyzval na vytvorenie širokej koalície republikánskych síl. Svojho politika či političku by však na čele budúcej vlády rád videl aj Nový ľudový front.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok