Šéf na ňu počas pandémie zámerne zakašlal a zosmiešňoval jej obavy o zdravie. Žene teraz súd priznal odškodné

17.7.2024 05:00

Britský súd nariadil zamestnávateľovi zaplatiť viac ako 26-tisíc libier bývalej zamestnankyni za to, že jej počas pandémie Covidu-19 úmyselne zakašlal do tváre. Podľa súdu sa muž rozhodol ženu trpiacu zdravotnými problémami zosmiešniť a zastrašiť, napísal v utorok denník The Guardian.

Omikronom to nekončí. Podľa WHO sa ešte vyvinú nové varianty koronavírusu
Foto: TASR/AP

Šesťdesiatdvaročný Kevin Davies podľa súdu zosmiešňoval zamestnankyňu svojej firmy zaoberajúcej sa predajom automobilov a nehnuteľností v dňoch pred vyhlásením koronavírusovej uzávery po tom, čo pred kolegami vyjadrila svoje zdravotné obavy.

Zámerne na ňu zakašlal

Žena požiadala kolegov vo firme Cawdor Cars, aby si od nej držali odstup, ako počas pandémie odporúčali úrady, pretože trpia psoriatickou artritídou a autoimunitným ochorením. Davies ale "zámerne a hlasno kašlal jej smerom a vyhlasoval, že je smiešna", uviedol sudca Tobias Vincent Ryan. Davies sa podľa neho týždeň pred vyhlásením prvého lockdownu v Británii "svojím hrubým správaním rozhodol ženu zosmiešniť a zastrašiť", dodal sudca.

Žena v rokoch 2017 až 2020 pracovala pre spoločnosť Cawdor Cars v Newcastle Emlyne v západnom Walese a zarábala 11 libier na hodinu. Spoločnosť má šesť pobočiek v južnom a západnom Walese. Má tiež sekciu prenájmu nehnuteľností, kde žena pracovala ako správkyňa svojho portfólia, zahŕňajúceho hotely a bytové projekty.

Sudca zistil, že ostatní členovia vedenia firmy o incidente s kašľaním počuli, ale keď boli predvolaní na podanie svedectva na súde, pôsobili podľa neho "defenzívne a nie úplne priamočiaro". Žena sa podľa neho na správanie svojho šéfa "vehementne" sťažovala a po necelých troch mesiacoch z firmy odišla.

Pozrite si reportáž o covide zo 6. marca:

Odškodné

"Dala výpoveď aspoň čiastočne preto, že sa stala obeťou; to bol hlavný a významný faktor v jej rozhodnutí. Mala pocit, že jej bol odchod čiastočne uľahčený kvôli jej sťažnostiam. Mala pravdu," povedal sudca.

Sudca nariadil, aby žena dostala vyše 26-tisíc libier, z toho 18-tisíc od spoločnosti Cawdor Cars, ktorá jej má zaplatiť odškodné za ublíženie na citoch. Ďalších viac ako 3800 libier za nespravodlivé prepustenie a vyše 4500 libier na úrokoch má žene vyplatiť priamo Davies.

"Vedel, že nemám žiadnu imunitnú ochranu kvôli liekom, ktoré musím užívať, a zámerne mi kašlal do tváre. Triasla som sa. Nie som hlúpa... v živote som toho musela zniesť veľa - ale toto ma naozaj dostalo," povedala žena pri súdnom pojednávaní.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok