Drahá chyba policajtov. Americká dôchodkyňa dostane miliónové odškodné, omylom jej urobili raziu v dome

11.3.2024 11:08

Súdna porota v americkom Denveri prisúdila nárok na odškodnenie 3,76 milióna dolárov seniorke Ruby Johnsonovej, v ktorej dome policajti zo zásahového komanda SWAT omylom vykonali raziu.

SWAT_Search_Jury_Award135799.jpg
Foto: TASR/AP

Policajti sa pri operácii riadili iba aplikáciou Find My určenej na lokalizáciu zariadení od spoločnosti Apple a vtrhli do zlého domu, informoval spravodajský web CNN. Poškodili tak dom 78-ročnej ženy.

Odškodné zaplatí mesto

Zásahový tím pri operácii pátral po ukradnutom nákladnom vozidle a zbraniach, namiesto toho však vykonal raziu v dome Johnsonovej a zatkol ju. Hoci v dotyčnom súdnom procese boli dvaja policajní dôstojníci súdení ako jednotlivci, miliónové škody zaplatí mesto Denver, píše web stanica CNN.

V aute boli zbrane aj iPhone

Incident sa stal 4. januára 2022. Polícia dostala hlásenie, že predchádzajúci deň bol z hotela v Denveri ukradnutý nákladný automobil. Majiteľom bol jeden z hotelových hostí, ktorý vypovedal, že vo vnútri mal štyri poloautomatické pištole, pušku, revolver, dva drony, 4000 dolárov v hotovosti a starý iPhone 11.

Vyšetrovatelia sa rozhodli dodávku hľadať pomocou aplikácie Find My, ktorá mala nájsť dotyčný iPhone 11. Presnosť aplikácie však môže ovplyvniť množstvo faktorov, napríklad počet viditeľných satelitov, počasie, strechy niektorých áut, vysoké budovy či pohoria alebo iné prekážky, píše CNN.

Podľa sťažnosti, ktorú na súd podali advokáti Johnsonovej, aplikácia vyšetrovateľom ukázala oblasť s asi šiestimi domami, v ktorej by sa mobilný telefón mal nachádzať, nie však presnú adresu.

Práve vyšla zo sprchy

Johnsonová, bývalá poštárka, práve vyšla zo sprchy, keď na svojom trávniku uvidela obrnené vozidlo jednotky SWAT, policajtov s taktickým vybavením a dlhými zbraňami obkľučujúcich jej dom a policajného vlčiaka. Žena vyšla von len v župane a kúpacej čiapke.

Zasahujúca jednotka Johnsonovú zatkla a niekoľko hodín držala v zadnej časti dodávky, zatiaľ čo zvyšok vtrhol do jej domu a prehľadával ho.

Žena v dome žila 43 rokov, teraz však kvôli traume, ktorá u nej pretrváva, prebýva u svojich detí v inej časti štátu Colorado a v Texase.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok