Orbánove cesty do Ruska a Číny rozvírili vášne. Eurokomisia plánuje bojkotovať maďarské rokovania

15.7.2024 20:55 , Aktualizované: 15.7.2024 21:53

Európska komisia oznámila, že vzhľadom na vývoj od začiatku maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie plánuje bojkotovať neformálne rokovania ministrov a posielať na ne namiesto eurokomisárov iba vysokých úradníkov. Na sociálnej sieti X to uviedol Eric Mamer, hovorca šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Už tak urobili

Zrušená bola podľa neho tiež tradičná návšteva eurokomisárov v predsedníckej krajine.

"Vo svetle nedávneho vývoja súvisiaceho so začiatkom maďarského predsedníctva rozhodla predsedníčka EK, že Európska komisia bude pri neformálnych rokovaniach Rady zastúpená iba na úrovni vyšších štátnych úradníkov," napísal Mamer.

Na rokovaniach únijných ministrov sú bežne prítomní zástupcovia všetkých 27 krajín EÚ a eurokomisár, ktorý má danú oblasť na starosti. Formálne stretnutia sa konajú v Bruseli, neformálne potom v predsedníckej krajine, teraz sú všetky organizované v Budapešti.

V posledných dňoch sa objavili aj hlasy, že by rokovania mali bojkotovať na protest proti Orbánovým aktivitám aj samotní ministri.

Podľa denníka Politico sa tak už minulý týždeň dialo, na utorkovom (9.7.) zasadnutí ministrov zodpovedných za vnútorný trh a priemysel v maďarskej metropole bolo len sedem ministrov z 27 a nedorazil ani eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa stal terčom kritiky pre svoje nedávne cesty do Ruska a do Číny, ktoré označil za "mierovú misiu" v snahe ukončiť vojnu na Ukrajine a ktoré so zvyšnými 26 lídrami EÚ nekonzultoval.

Unijní predstavitelia ihneď uviedli, že išlo o cesty bilaterálne, pre ktoré nemal žiadny mandát od Európskej únie.

Reakcia Maďarska

"Maďarské predsedníctvo je odhodlané úprimne spolupracovať s členskými štátmi EÚ a únijnými inštitúciami. Boli pozvaní, aby sa zúčastnili na predsedníckych akciách zameraných na riešenie spoločných výziev," reagoval na sociálnej sieti X maďarský minister pre európske záležitosti János Bóka.

"EÚ je medzinárodná organizácia, ktorú tvoria jej členské štáty. Európska komisia je inštitúciou EÚ. Európska komisia si nemôže vyberať inštitúcie a členské štáty, s ktorými chce spolupracovať. Budú teraz všetky rozhodnutia komisie odrážať politické úvahy?" dodal Bóka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok