Viktor Orbán tvrdí, že má plán. Európskym lídrom predostrel, ako chce ukončiť vojnu na Ukrajine

15.7.2024 16:54

Maďarský premiér Viktor Orbán v liste európskym lídrom predostrel svoj plán, ako dospieť k mieru na Ukrajine. Jeho poradca Balázs Orbán to povedal maďarskému provládnemu webu Magyar Nemzet.

V Bruseli sa množia obavy, či je Maďarsko schopné prevziať predsedníctvo Rady EÚ
Foto: TASR/AP

Podrobnosti premiérovho plánu však nezverejnil. Maďarský premiér, ktorého krajina teraz predsedá Rade Európskej únie, má z únijných lídrov napriek vojne proti Ukrajine najužšie vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

EÚ sa od Orbánových mierových misií dištancovala

Maďarský premiér od začiatku júla, keď Budapešť prevzala predsedníctvo v Rade EÚ, uskutočnil niekoľko ciest, ktoré označil za "mierové misie". Okrem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Kyjeve navštívil tiež v Moskve ruského prezidenta Putina, ktorý už takmer dva a pol roka vedie proti Ukrajine vojnu. Predstavitelia dvadsaťsedmičky sa od cesty okamžite dištancovali, keď uviedli, že politika "appeasementu" Putina nezastaví, a zdôraznili, že nemal mandát EÚ.

Politický riaditeľ v úrade maďarského premiéra Balázs Orbán v rozhovore s Magyar Nemzet uviedol, že plán Budapešti je postavený na "realistickom posúdení situácie, realistických cieľoch a realistickom harmonograme".

Európa a Biden chcú vojnu, tvrdí Orbán

V rozhovore tiež vyjadril presvedčenie, že ak chce Európa mier a ukončenie krviprelievania, musí zmeniť svoje smerovanie. Zatiaľ sú podľa neho predstavitelia Európy aj administratíva amerického prezidenta Joea Bidena "pre pokračovanie vojny". Ochotné usilovať sa o mier sú naopak Čína, Turecko a tiež republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump, uviedol v rozhovore Balázs Orbán.

Diplomatická izolácia premiéra Orbána bola podľa agentúry AFP viditeľná tiež na samite NATO minulý týždeň vo Washingtone. Maďarsko sa tam stalo jedinou krajinou, ktorá sa nezaviazala k ďalšej podpore Ukrajiny.

Súčasťou Orbánovej "misie" bola aj návšteva Číny a schôdzka s Trumpom v USA.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok