EÚ stráca s Orbánom trpezlivosť. Zvažuje bojkot stretnutia ministrov zahraničných vecí v Maďarsku

15.7.2024 14:16

Európska únia plánuje na konci augusta usporiadať vlastné stretnutie ministrov zahraničných vecí únie v Bruseli, aby nemuseli cestovať do Budapešti, kde sa má v réžii maďarského predsedníctva odohrať neformálne rokovanie šéfov diplomacií, takzvaný Gymnich.

Viktorko Orbán
Foto: TASR/AP

Informoval o tom bruselský server Politico s odvolaním sa na viaceré svoje diplomatické zdroje. Plán by mali ľudia z tímu šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella predstaviť veľvyslancom krajín EÚ v stredu v Bruseli.

Orbánova šou

Maďarsko, ktoré v druhej polovici tohto roka predsedá Rade EÚ, plánuje v dňoch 28. a 29. augusta usporiadať vo svojej metropole tradičnú neformálnu ministerskú schôdzku. Tá by sa mohla stať príležitosťou pre premiéra Viktora Orbána na snahu o formovanie zahraničnopolitickej agendy bloku a tiež šancí pre maďarského ministra zahraničia Pétera Szijjártóa objaviť sa v žiari reflektorov, napísalo Politico.

Orbán v posledných mesiacoch blokoval takmer všetku pomoc Ukrajine, podnikol cesty do Ruska a Číny, ktoré s nikým z ostatných 26 lídrov nekonzultoval a nazval ich „mierovou misiou“, čo vyvolalo množstvo kritiky. Viacerí ministri tak začali hľadať spôsob, ako sa vyhnúť tomu, aby sa na konci augusta v Budapešti zúčastnili ďalšej "Orbánovej propagandistickej šou", dodal server.

Pozrite si rozhovor o prvých 12 dňoch predsedníctva Maďarska:

V rovnakom čase?

Podľa nemenovaných diplomatov sa do rozpravy vložil aj šéf únijnej diplomacie, ktorý by podľa všetkého mohol zvolať ministrov na riadne stretnutie v Bruseli v rovnakom čase, ako sa má konať schôdzka v Budapešti. Česko zatiaľ podľa zdrojov ČTK o žiadnom stretnutí šéfov diplomacií krajín únie v Bruseli na konci augusta informované nebolo.

"Ak bude v ten istý deň formálna Rada pre zahraničné veci organizovaná vysokým predstaviteľom (Josepom Borrellom), ministri nebudú môcť do Budapešti," povedal Politicu jeden z diplomatických zdrojov. Ďalší dodal, že bojkotom schôdzky v maďarskej metropole chcú ostatní ministri vyslať jednoznačný signál, že Maďarsko nehovorí za EÚ.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok