Republikánska strana oficiálne nasadila Trumpa do boja o Biely dom. Vybral si aj kandidáta na viceprezidenta

15.7.2024 20:58 , Aktualizované: 15.7.2024 22:17

Republikánska strana na zjazde v Milwaukee podľa očakávania nominovala exprezidenta USA Donalda Trumpa ako svojho kandidáta pre novembrové prezidentské voľby.

Zmeny v rétorike

Zjazd sa koná necelé štyri mesiace pred voľbami a len dva dni po tom, ako sa republikánsky kandidát stal terčom atentátu pri mítingu s voličmi v štáte Pensylvánia.

Republikáni aj útvar zodpovedný za bezpečnosť prezidentov a exprezidentov USA po útoku 20-ročného strelca hovorili o posilňovaní bezpečnostných opatrení, stranícka konferencia však postupuje podľa pôvodných plánov.

Podľa agentúry AP momentálne v strane panuje hnev a tieseň, niektorí jej predstavitelia však vo svetle atentátu volajú po pokoji a znížení napätia na politickej scéne.

Americká tlač si v tejto súvislosti všímala zmeny v rétorike niekdajšieho prezidentského kandidáta Viveka Ramaswamyho, ktorý v minulosti vystupoval veľmi bojovne, teraz však na jednej zo sprievodných akcií zjazdu varoval pred nazeraním na spoluobčanov ako na "nepriateľských bojovníkov".

Trump s prejavom vystúpi až na záver zjazdu vo štvrtok 18. júla. Ďalej oznámil, že za svojho kandidáta na viceprezidenta v novembrových voľbách si vybral amerického senátora za štát Ohio J. D. Vancea.

Čo sľúbil voličom?

Na zjazde vystúpia viacerí republikánski členovia Kongresu alebo guvernéri štátov Južná Dakota a Virgínia.

Úvod konferencie sprevádzali menšie protesty proti politike republikánov. Podľa AP sa blízko dejiska zjazdu zhromaždili stovky aktivistov, ktorí volali po zachovaní prístupu k potratom či ochrane práv imigrantov a protestovali tiež proti vojne v Pásme Gazy.

Trump v kampani sľubuje extrémne protiimigračné opatrenia vrátane "najväčšej deportácie" prisťahovalcov v dejinách USA, od republikánskych zákazov potratov sa ale dištancuje po tom, ako ním menovaní sudcovia pomohli predvlani eliminovať federálne právo na ukončenie tehotenstva.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok