Atentát na Trumpa zamestnáva Bidena. Incident na čas utíšil spory vo vnútri Demokratickej strany

15.7.2024 20:30

Víkendový útok strelca na amerického exprezidenta Donalda Trumpa aspoň na čas utíšil spory vo vnútri Demokratickej strany, ktorej časť sa snažila vytlačiť prezidenta Joea Bidena z tohtoročných prezidentských volieb. Uvádza to web Politico a ďalšie americké médiá po viac ako dvoch týždňoch zákulisných i verejných polemik demokratov. Otázne však je, ako dlho aktuálne utlmenie odporu Bidenovi vydrží.

Biden
Foto: TASR/AP

Záujem je iný

Od konca júna bol v amerických médiách témou číslo jedna chaos vo vnútri Demokratickej strany vyplývajúci zo zlého výkonu 81-ročnej hlavy štátu v predvolebnej debate s exprezidentom. Bidenove problémy priživili obavy ohľadom jeho kondície a schopnosti poraziť v novembri republikána Trumpa.

Biden sa ocitol pod tlakom komentátorov, sponzorov kampane aj niektorých demokratov v Kongrese, aby kampaň vzdal a prenechal namiesto straníckeho kandidáta niekomu mladšiemu.

Sobotňajšia streľba na predvolebnom mítingu v Pensylvánii, z ktorej exprezident vyviazol s poraneným uchom, situáciu zmenila. Atentát aktuálne zatieňuje všetko ostatné a zamestnáva aj Bidena, ktorý cez víkend opakovane v prejavoch volal po jednote a upokojení politických sporov v USA. Žiadni demokrati sa od útoku na Trumpa verejne nepripojili k výzvam, aby Biden z volieb odstúpil.

Podľa spravodajského webu Axios demokratickí zákonodarcovia uvádzajú, že ich bezprostredným záujmom je zabezpečenie osobnej bezpečnosti a bezpečnosti ich spolupracovníkov, nie internej straníckej ťahanice.

Vysokopostavený člen Snemovne reprezentantov vyjadril stanovisko, že atmosféra v strane je po útoku na Trumpa príliš "chaotická" na spory ohľadom prezidentského kandidáta. Iný demokrat zo snemovne pod podmienkou zachovania anonymity dokonca webu oznámil: "Všetci sme sa zmierili s druhým Trumpovým mandátom."

Plán je jasný

Biden na jar zvíťazil v primárkach demokratov a teraz je podľa médií na ňom, či v novembri bude kandidátom strany alebo nie. Oficiálne sa demokrati chystajú oznámiť kandidáta na nominačnom zjazde konanom od 19. augusta, stranícki delegáti by však o veci mohli hlasovať už na konci júla.

Prezident z boja o znovuzvolenie odstúpiť nechce a podľa Politico sa zdá, že jeho plánom je odolávať tlaku, kým nebude na zmenu kandidáta príliš neskoro.

"Existujú však dôvody myslieť si, že snaha vytlačiť Bidena by mohla v najbližších týždňoch znovu nabrať na obrátkach. Keď teraz Trump vyzerá ako postava hodná súcitu, miera znepokojenia ohľadom možnej straty oboch komôr Kongresu len narastá," uvádza Politico.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok