Objavili sa nové detaily. Tesne pred streľbou na Trumpa mal za útočníkom na strechu vyliezť policajt

15.7.2024 16:46

Na strechu, kde bol útočník s puškou, tesne pred sobotňajším atentátom na amerického exprezidenta Donalda Trumpa vyliezol jeden zo zasahujúcich policajtov, uvádzajú s odvolaním sa na svoje zdroje niektoré americké médiá.

Podľa tlače policajt ustúpil, keď na neho podozrivý namieril svoju zbraň, načo útočník rýchlo začal páliť na Trumpov míting.

Televízia NBC News v pondelok informovala, že daná strecha bola už pri plánovaní bezpečnostných opatrení považovaná za rizikové miesto.

Tajná služba, teda federálna agentúra zabezpečujúca bezpečnosť amerických prezidentov či exprezidentov, pri zabezpečení akcie na západe štátu Pensylvánia spolupracovala s lokálnou políciou, čo nie je nič výnimočné.

Prezidentská ochranka mala pri mítingu v meste Butler vytýčenú oblasť okolo exprezidentovho pódia, ktorú primárne strážila, zatiaľ čo miestni policajti hliadkovali za týmto ochranným pásom.

Budovu mala na starosti polícia

Budova, z ktorej strechy strieľal útočník, bola tesne za hranicou tohto "perimetra", na starosti ju teda mala polícia. K Trumpovmu pódiu zároveň bola pomerne blízko, podľa amerických médií bol strelec od prezidentského kandidáta necelých 150 metrov.

Ako mohol s puškou preniknúť na takúto vzdialenosť, je teraz jednou z hlavných otázok v polemikách o tom, či bezpečnostné zložky pri incidente nepochybili.

Páchateľ identifikovaný ako 20-ročný Thomas Matthew Crooks z Pensylvánie si podľa všetkého počínal pomerne rýchlo.

Jeden zo svedkov však vypovedal, že spoločne so skupinou ďalších divákov policajtov na podozrivú osobu upozorňoval najmenej tri minúty pred prvými výstrelmi.

Polícia sa strelca pokúsila konfrontovať

Následné zistenia médií svedčia o tom, že polícia sa strelca pokúsila konfrontovať. Jeden z policajtov za ním podľa informácií AP vyliezol na strechu; Crooks na neho ale namieril svoju zbraň a policajt po rebríku zliezol späť.

Čoskoro Crooks začal strieľať smerom na Trumpa, načo ho zabili ostreľovači Tajnej služby, uvádza AP.

Miestny šerif Michael Slupe povedal denníku The Washington Post (WP), že zasahujúci policajt nemohol použiť svoju zbraň, keď útočníka zbadal, lebo sa oboma rukami držal hrany strechy.

Podľa šerifa sa musel stiahnuť, keď na neho podozrivý začal mieriť. "Pustil sa, lebo sa nechcel nechať zabiť," povedal Slupe.

Trump vyviazol s ľahkým poranením ucha. Útočník zrejme vypálil niekoľkokrát a zabil jedného z divákov, ďalší dvaja ľudia utrpeli vážne zranenia.

Okrem motívu útočníka je teraz jednou z kľúčových otázok to, či mohla Tajná služba situáciu zvládnuť lepšie.

Biden nariadil interné vyšetrovanie

Americký prezident Joe Biden v nedeľu nariadil interné vyšetrovanie a incidentom sa chcú zaoberať tiež členovia Kongresu.

Podľa denníka WP sa pozornosť sústredí aj na otázku, či nenastali problémy v komunikácii medzi Tajnou službou a miestnou políciou.

Dva informované zdroje povedali NBC News, že prezidentská ochranka pred mítingom v Butlere strechu, z ktorej sa neskôr strieľalo, evidovala ako potenciálne slabé miesto.

Budova patrí spoločnosti skúmajúcej výrobu skla a je hneď vedľa priestranstva, kde Trumpova kampaň míting usporiadala. Na streche však príslušníci žiadnych bezpečnostných jednotiek neboli.

"Niekto mal byť na tej streche alebo strážiť tú budovu, aby sa na strechu nikto nemohol dostať," povedal jeden zo zdrojov NBC News, ktorý v minulosti v Tajnej službe pôsobil.

Pozrite si reportáž, v ktorej sme zhrnuli udalosti atentátu na exprezidenta USA:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok