Nové pravidlá v TANAPe. Kedy sa dostanete na Gerlach bez horského vodcu?

15.7.2024 19:04

Na tatranské štíty vrátane Gerlachu či Lomnického štítu sa už turisti môžu dostať aj bez horského vodcu. Musia však dodržať dôležitú podmienku. Je nevyhnutné, aby mali oprávnenie od Slovenského horolezeckého spolku James. Bežný turista ho získa tak, že absolvuje štvordňové školenie a zloží skúšky.

Nový Návštevný poriadok Tatranského národného parku zaviedol pojem horolezectvo nižšej obtiažnosti. V princípe ide o to, aby každý, kto sa pohybuje mimo značkovaných turistických chodníkov v terénoch horolezeckej obtiažnosti najviac 2 plus, mal príslušné vedomosti a schopnosti.

Skúške predchádza kurz. Stojí asi 300 eur a vedie ho niekto z inštruktorov registrovaných Slovenským horolezeckým spolkom JAMES. Aktuálne je ich asi 40. V týchto dňoch dokončili kurzy prví absolventi. S takýmito pravidlami súhlasila Správa TANAPu aj Horská a záchranná služba. 

Jestvuje skupina ľudí, ktorí oprávnenie získajú automaticky, len na základe podanej žiadosti. Bolo by absurdným nezmyslom, ak by napríklad svetaskúsený horolezec Peter Hámor musel absolvovať kurz a skladať skúšky. To, či turisti mimo vyznačených chodníkov majú oprávnenie, už strážcovia TANAPu fyzicky kontrolujú.

Pokutu návštevník horolezeckého terénu nižšej obtiažnosti bez oprávnenia síce zatiaľ nedostane, avšak ak sa niečo prihodí a zasahovať budú musieť horskí záchranári, môže to stáť priveľa. Tí totiž do záznamov pre poisťovňu napíšu pravdu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok