Vysoké Tatry obkľúčili cyklisti. Na podujatí Okolo Tatier ich obišli z každej svetovej strany

14.6.2024 18:50

Vysoké Tatry v piatok doslova obkľúčili cyklisti. Až takmer 700 sa ich zúčastnilo na podujatí Okolo Tatier. Trasu im organizátori naplánovali tak, aby naše veľhory obišli zo všetkých svetových strán.

Podujatie Okolo Tatier je už legendárne. Jestvuje 56 rokov. Štart trasy obopínajúcej celé Tatry bol odjakživa v Nižnej na Orave.   

“Na jednom mieste sa zíde kopec ľudí, ktorí majú rovnaký záujem, ktorí chcú urobiť niečo pre svoje zdravie, vidia krásnu prírodu okolo,” tvrdí Ivan Opát, spoluorganizátor podujatia Okolo Tatier.

Z Nižnej cyklisti smerovali do Poľska. Ich trasa nesmela minúť Zakopané a v Lysej Poľane sa opäť vrátili na Slovensko. Tatry videli zo západnej, severnej, východnej a napokon aj z južnej strany. Nie sú to však preteky. 

“Ide o to dôjsť. Ale nie je hanba, aj ak niekto nedôjde. Ale drvivá väčšina príde do cieľa. S úsmevom,” dodáva organizátor.

“Nádhera. Zima je, preto mám bundu, aby ma neprefúkalo. Ale keď zasvieti slniečko, je teplúčko,” hodnotí podujatie cyklista Juraj Karolček. K jeho pozitívnej reakcii sa prídáva aj Marián Franc: “Je to príjemné. Keď vás všetko bolí. Už neviete, ako si sadnúť. Áno, už sa tešíme do cieľa.”

Nie len pre Slovákov

Podujatie Okolo Tatier v žiadnom prípade nie je len doménou Slovákov. Nechýbajú Poliaci a samozrejme, cyklisti z Česka.

“Jazdím každoročne od 41. ročníka. Poznáte stále tie isté tváre, väčšinou, aj keď sa to rokmi obmeňuje. Ale pribudlo veľa žien,” spomína cyklista Ivo Mutl. Účastníčka Miroslava Komorníková dodáva: “Nejde nám o rýchlosť. Ide nám o radosť. Veľmi sa tešíme. Som tu prvýkrát. Naozaj krásna trasa, krásna príroda.”

V pelotóne obopínajúcom Tatry boli aj páni Ján a Tomáš. Tomáš má sklerózu multiplex. Jeho otec sa usiluje, aby sa čo najviac pohyboval. “Najťažšia časť vedie zo Zakopaného. Tie kopce, čo tam boli,” hovorí Tomáš Mak, zdravotne znevýhodnený cyklista.

Niet pochýb o tom, že 56. ročník podujatia Okolo Tatier nebol ani zďaleka posledný. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok