Aké podobnosti nájdeme medzi atentátmi na Trumpa a Fica? Obaja politici priniesli radikalizáciu jazyka, hovorí politológ

15.7.2024 09:38

Spojené štáty sa spamätávajú z útoku na Donalda Trumpa. Pokus o atentát na politika zažilo aj Slovensko. Premiéra Roberta Fica 15. mája postrelil útočník počas výjazdového rokovania v Handlovej. Aké sú paralely medzi týmito útokmi? Pre ta3 odpovedal politológ Jozef Lenč.

Dizajn bez názvu (10).png
Foto: TASR/Radovan Stoklasa, AP

Politológ vidí ako najvýraznejšiu paralelu to, že išlo o útok strelnou zbraňou počas stretnutia s fanúšikmi. „Faktom je, že tak Robert Fico ako aj Donald Trump, sú politici, ktorí do politiky priniesli istú mieru radikalizácie jazyka,“ dodal Lenč s tým, že sa to potom prenáša aj do radikálnejšieho správania sa ľudí, ktorých takáto politika ovplyvňuje.

Podobnosti však vidí aj v tom, že „daný politik je tým, ktorý bol trestne stíhaný alebo bola snaha o zavretie do väzenia“. V neposlednom rade sú podľa politológa Robert Fico aj Donald Trump politici, ktorí vyvolávajú kontroverzné reakcie naprieč spoločnosťou.

Sociálne siete zaplavili konšpirácie

Sociálne siete po atentáte zaplavili konšpiračné teórie a dezinformácie v súvislosti s atentátom na amerického exprezidenta, no svedkami sme toho boli aj pri útoku na slovenského premiéra.

„Nie je to nič prekvapujúce, obzvlášť ak sa to stane v dobe, ktorá praje konšpiračným teóriám a v dobe, ktorá je súčasťou volebných kampaní, ktoré sú tiež miestom, kde sa konšpiračným teóriám darí," uviedol Lenč.

Celý rozhovor s politológom Jozefom Lenčom si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok