Čím vyššia je stávka, tým silnejšie sú vášne. Biden v príhovore vyzval na upokojenie, slušnosť a férovú hru v politike

15.7.2024 06:35

Americký prezident Joe Biden deň po pokuse o vraždu bývalého prezidenta Donalda Trumpa vystúpil v televízii s príhovorom z prezidentskej pracovne v Bielom dome. V niekoľkominútovej reči v noci na pondelok vyzval na upokojenie na politickej scéne a odmietol násilie v politike, ktorá sa podľa neho nesmie stať bojiskom.

Politické rozdiely riešime v Amerike vo volebných miestnostiach, nie streľbou, povedal podľa agentúr Biden v reakcii na útok na Trumpa. Vyzval tiež k slušnosti a férovej hre v politike.

"Politická rétorika sa v tejto krajine stala ostrou, nastal čas ju schladiť," uviedol Biden, ktorý vystúpil s príhovorom z Oválnej pracovne. V reči Biden odmietol, aby sa politika stala bojiskom, kde ide o život, a uviedol, že násilie nie je nikdy riešením. "V Amerike riešime naše (názorové) rozdiely vo volebných miestnostiach, nie streľbou," uviedol Biden.

"Musíme vyjsť von z našich bublín, kde počúvame len tie, s ktorými súhlasíme, a kde bujnia dezinformácie," vyzval Biden Američanov. Podľa neho je nutné sa zasadiť o takú demokraciu, kde sa diskutuje v dobrej viere, a kde platí právny štát. Biden tiež vyzval k takej politike, kde "slušnosť, dôstojnosť a férová hra nie sú zastaranými pojmami, ale žijúcou skutočnosťou".

Spory a vášne

Podľa Bidena je nevyhnutné, že sa v demokratickej politike prejavia spory a vášne. "Čím vyššia je stávka, tým silnejšie sú vášne," povedal prezident, podľa ktorého by však rozpory nikdy nemali prerásť do násilia.

Biden podľa svojich slov očakáva, že ho republikáni na svojom nominačnom zjazde, ktorý sa koná tento týždeň, podrobia silnej kritike. "Tento týždeň sa vydám na cesty, aby som obhajoval naše výsledky a vízie," oznámil Biden.

V reči Biden tiež spomenul Coreyho Comperatoreho, ktorý zahynul pri streľbe na Donalda Trumpa. "Corey bol manželom, otcom, dobrovoľným hasičom a hrdinom, ktorý kryl svoju rodinu pred strelami," uviedol Biden.

Biden už skôr verejne prehovoril k Američanom po sobotňajšom pokuse o vraždu Donalda Trumpa, ktorý chce kandidovať na prezidenta za republikánov. Útok odsúdil. V pondelok v noci tak urobil z prezidentskej pracovne. Takýto formát sa podľa agentúr používa pre príhovory v závažných situáciách. Počas svojho prezidentského mandátu sa Biden na Američanov obrátil z Oválnej pracovne iba tretíkrát, uviedla stanica BBC.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok