Stret lietadla s vtáctvom môže byť fatálny. Odolnosť stroja výrobcovia testujú aj zmrazenými kurčatami

14.7.2024 20:47

Náraz vtáka môže viesť k vážnym problémom, vrátane vysadenia motora. Aby sa predchádzalo zničeniu lietadla, využívajú sa špeciálne radary, no aj neobvyklé techniky testovania.

Lietadlo vtáky vták vtáctvo
Foto: X/Reuters

Náraz lietadla s vtákom je bežný fenomén, ktorý sa zaznamenáva denne.

Jeden z najznámejších prípadov sa stal v roku 2009, keď let 1549 spoločnosti US Airways zasiahol kŕdeľ kanadských husí a musel núdzovo pristáť v rieke Hudson.

Ako píše český portál CNN Prima NEWS stret s kŕdľom vtákov môže dopadnúť katastrofálne. Opravy škôd sú zbytočne drahé, preto výrobcovia strojov hľadajú spôsoby, ako sa im vyhnúť.

Najkritickejšia je oblasť letísk

Podľa údajov Austrálskeho úradu pre bezpečnosť dopravy došlo medzi rokmi 2008 a 2017 k 16 626 nárazom vtákov, zatiaľ čo Federálny letecký úrad USA zaznamenal len v roku 2022 17 200 nárazov.

Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO) uvádza, že 90 percent nárazov sa stane v blízkosti letísk počas vzletu alebo pristátia, keď sú vtáky najaktívnejšie.

Náraz vtáka môže viesť k vážnym problémom, vrátane vysadenia motora.

Pozrite si reportáž z 1. júla o zážitku pasažierov letu.

Špeciálne radary a motory

Od roku 1988 bolo hlásených 262 smrteľných nárazov vtákov a 250 zničených lietadiel. Piloti sú vyškolení na ostražitosť v čase zvýšenej aktivity vtákov. Na sledovanie kŕdľov vtákov sa používa radar, hoci táto technológia nie je dostupná všade.

Boeing a Airbus, hlavní výrobcovia osobných lietadiel, používajú turboventilátorové motory, ktoré sú vystavené nárazom vtákov.

Náraz vtáka môže vážne poškodiť lopatky ventilátora a spôsobiť zlyhanie motora. Výrobcovia testujú bezpečnosť motorov vystreľovaním zmrznutých sliepok do pracujúcich motorov.

Odstrašenie zveri

Letiská používajú rôzne techniky na odstrašenie vtákov, ako sú malé plynové výbuchy alebo pestovanie rastlín, ktoré vtáky nepriťahujú.

Opatrenia na riadenie nebezpečenstva voľne žijúcich živočíchov sú dôležitou súčasťou prevencie nárazov vtákov s lietadlami.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok