SLEDUJTE RADAR: Teplo je predzvesťou búrky. Horúčavy tak skoro neustúpia, naďalej hrozia prívalové dažde a povodne

14.7.2024 16:33 , Aktualizované: 14.7.2024 16:54

Horúčavy sa striedajú s búrkami, po návalovom daždi schladenie príliš dlho netrvá. Slovensko atakujú vysoké teploty, pominúť by mohli koncom budúceho týždňa.

Fontána deti horúco leto
Foto: TASR/Dano Veselský

Slovensko zažilo vlnu extrémnych horúčav, ktorá vyvrcholila v sobotu (13. júla) silnými búrkami. Tieto búrky zasiahli mnohé regióny a spôsobili škody.

Studený front priniesol len dočasné zmiernenie horúčav na západnom a severozápadnom Slovensku, kde teploty klesli pod 30 stupňov Celzia.

Ako však v prognóze naznačil portál iMeteo.sk horúčavy sa opäť vrátia.

Ďalšia vlna horúčav

Maximálne teploty dosiahnu v nedeľu (14. júla) 27 až 32 stupňov, na juhu až 34 stupňov.

Od pondelka prinesie príliv teplého a vlhkého vzduchu z juhozápadu ďalšiu vlnu intenzívnych horúčav, s teplotami nad 35 stupňov na juhu a nad 30 stupňov.

Horúčavy, búrky a ochladenie

Nasledujúce dni prinesú horúčavy aj búrky. Situácia bude podobná ako v uplynulých dňoch, s horúcimi ránami a nebezpečnými popoludňajšími búrkami.

Dobrou správou je očakávané ochladenie v priebehu budúceho týždňa, ktoré by malo priniesť úľavu na dlhšiu dobu.

Pozrite si reportáž o nebezpečí vysokých teplôt na Slovensku:

II. stupeň výstrahy pred búrkou

Vo viacerých okresoch Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja a v okrese Liptovský Mikuláš zvýšili meteorológovia výstrahu pred búrkami na druhý stupeň.

Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Druhý stupeň výstrahy pred vysokými teplotami sa rozšíril na okresy Nové Zámky, Levice, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava. Teplomer tu môže ukazovať aj 35 stupňov Celzia.

Lejak, vietor a krúpy

Búrky v lokalitách s vydanou výstrahou druhého stupňa môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Naďalej platí aj výstraha prvého stupňa pred búrkami. Týka sa zvyšku východného Slovenska a niektorých okresov na juhu Banskobystrického kraja.

Výskyt povodní

V lokalitách najmä na severovýchode a strede Slovenska sa môžu v nedeľu (14. júla) vyskytnúť povodne. SHMÚ vydal výstrahy pred prívalovými povodňami.

Výstraha druhého stupňa je vydaná pre okresy Poprad a Stará Ľubovňa.

Výstraha prvého stupňa platí v lokalitách Lučenec, Rimavská Sobota, Brezno, Revúca, Kežmarok, Bardejov, Sabinov, Levoča, Spišská Nová Ves, Gelnica a Prešov. Vývoj hydrologickej situácie sa priebežne aktualizuje.

 "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedol SHMÚ.

Intenzívny dážď môže vyvolať rozvodnenie najmä malých tokov.

Dopravu obmedzujú popadané stromy

Popoludňajšie búrky skomplikovali situáciu na železničnej trati na Spiši.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na webovej stránke informovala, že vlakové spoje medzi stanicami Stará Ľubovňa a Spišská Belá nahradili autobusmi.

Popoludňajšie spoje medzi Podhoranmi pri Kežmarku a Starou Ľubovňou museli odrieknuť. Dôvodom sú popadané stromy na trati.

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove potvrdil, že spadnutý strom na železničnej trati neďaleko obce Podhorany už odstránili.

"Vo vlaku sa nachádzalo približne 30 osôb, rušeň odpojili, vrátil sa späť do Popradu, zatiaľ nevieme, či sa už podarilo trať sprejazdniť," uviedol.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok