Klimatizované peklo. Prečo sú autobusy v lete stále také horúce? Pýtali sme sa Bratislavy aj Košíc

11.7.2024 00:00

Jazdu autobusom, keď sme sa cítili ako v saune, sme zažili všetci. Aj počas letných horúčav sú autobusy mestskej hromadnej dopravy plné cestujúcich. Tí dúfajú, že v ňom nájdu útočisko pred spaľujúcim slnkom. Často však ostávajú sklamaní.

Autobus, MHD
Foto: TASR/Pavol Zachar

Cestujúci sa sťažujú, že aj napriek funkčnej klimatizácii nie je jej účinok dostatočný a v autobuse panuje neznesiteľné teplo.

„Keď nastúpim do autobusu, očakávam, že sa ochladím. Namiesto toho sa potím rovnako ako vonku,“ napísala nám Ivana, čitateľka a pravidelná cestujúca na bratislavskej linke číslo 75. „Klimatizácia možno funguje, ale necítiť to. Je to ako by tam ani nebola,“ dodala.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) pritom na linky nasadzuje výhradne klimatizované autobusy a trolejbusy. Pri električkách to je približne 40 percent vozidlového parku. „Pred každou letnou sezónou, ako aj počas nej prechádzajú klimatizácie kontrolami, počas ktorých skontrolujeme ich technický stav, prípadne doplníme chladiacu náplň,“ informuje dopravný podnik hlavného mesta.

Pripomenul tiež, že pracuje na rozširovaní klimatizovaného vozidlového parku nákupom vozidiel, v ktorých je výkonná klimatizácia neodmysliteľným štandardom výbavy. „Tento rok sme do premávky zaradili 50 nových trolejbusov a 30 električiek, v ktorých okrem klimatizácie dopomáhajú tepelnému komfortu aj determálne okná,“ ozrejmil.

Teplo v košických električkách

Z autobusov košického vozidlového parku je klimatizovaných približne 78 percent. Smolu však majú cestujúci električiek Vario. Tie sú totiž klimatizáciou vybavené iba v kabíne vodiča.

Ostatné prevádzkované električky klimatizáciu nemajú vôbec. Navyše, súčasný vozidlový stav nemá až takú rezervu, aby dopravný podnik mohol vypravovať len vozidlá, ktoré majú nainštalovanú klimatizáciu.

„Stále prevádzkujeme aj vozidlá, ktoré nemajú od výroby nainštalovanú klimatizáciu - vozidlo sa pri aktuálnych teplotách musí v rámci možností ochladzovať inými možnými dostupnými prostriedkami (vetracie okná, strešné poklopy a ventilátory),“ dodáva Dopravný podnik mesta Košice (DPMK).

Umenie nastavenia klimatizácie

Ani v prípade, keď autobus či trolejbus disponuje fungujúcou klimatizáciou, nemusí byť vychladený interiér zárukou. Nastaviť klimatizáciu je totiž "malým umením".

Vodiči bratislavskej MHD sú preto pravidelne školení ako zapnúť a v prípade starších vozidiel aj ako správne nastaviť klimatizačnú jednotku.

"Či je vo vozidlách klimatizácia správne nastavená a funkčná overujeme aj priamo v teréne prostredníctvom náhodných kontrol, pričom na nutnosť zapnutia klimatizácie sú vodiči pravidelne upozorňovaní aj prostredníctvom generálnej výzvy dopravného dispečingu," dodáva dopravný podnik.

V Košiciach môžu vodiči používať klimatizáciu podľa vlastného uváženia. "Jej nepoužívanie nijakým spôsobom neregulujeme, regulujeme len stav, keď je používanie klimatizácie povinné," uviedol DPMK. Tiež sú však školení na jej správne použitie. "Pred začatím svojej služby je každý vodič oboznámený s dodržiavaním tohto opatrenia, zároveň sú vodiči aj pravidelne informovaní prostredníctvom školení," doplnil.

Zatvárajte okná

Problém nedostatočného chladenia autobusov umocňuje časté otváranie dverí na zastávkach či otvorené okná.

"Často stačí jedno až dve otvorené okná a klimatizačná jednotka už interiér nedokáže plne chladiť. Bratislavskí vodiči sú preto inštruovaní, aby v takýchto prípadoch na konečných zastávkach okná vždy opäť pozatvárali, avšak v prípade veľmi vysokých teplôt istý čas trvá, kým sa interiér vozidla opätovne vychladí," tvrdí DPB.

Neklímuje?

Na obrazovkách v bratislavskej MHD si cestujúci môžu prečítať výzvu, že ak vozidlo "neklímuje", cestujúci sa môžu na dopravný podnik obrátiť mailom alebo telefonicky. Denne eviduje DPB približne 50 takýchto podnetov.

"Náš dopravný dispečing všetky hlásenia preveruje a v súčinnosti s prevádzkou pristupuje k ich riešeniu. Väčšinu z nich je možné vyriešiť takmer okamžite napríklad spomínaným pozatváraním okien," informoval.

Pozrite si archívnu reportáž z 31. júla 2023 o vodíkových autobusoch v Bratislave.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok