Svetoví lídri reagujú na atentát na Trumpa. Biden sa s protikandidátom spojil, násilie v Amerike nemá miesto

14.7.2024 07:38 , Aktualizované: 14.7.2024 14:12

Podľa vyhlásenia predstaviteľov Bieleho domu sa prezident Joe Biden vráti do Washingtonu z dovolenky v mestečku Rehoboth Beach na pobreží Atlantického oceánu v štáte Delaware skôr, ako plánoval. Pôvodne mal zostať v Delaware do pondelka 15. júla a odletieť priamo do Texasu na podujatia.

Odsúdeniahodný čin

Pre takéto násilie nie je v Amerike miesto, uviedol Biden po streľbe na jeho republikánsky protikandidáta Donalda Trumpa.

"Som vďačný za správu, že je v poriadku a že sa mu darí. Modlím sa zaňho a jeho rodinu a za všetkých, ktorí boli na zhromaždení," uviedol Biden vo vyhlásení s tým, že čaká na ďalšie informácie.

Biden už po telefóne hovoril so svojím predchodcom v Bielom dome. K obsahu hovoru medzi Bidenom a Trumpom sa nič neuviedlo.

"Pre takéto násilie nie je v Amerike miesto. Je to choré. Je to choré. Je to jeden z dôvodov, prečo musíme túto krajinu zjednotiť. Nemôžeme byť takíto, takéto niečo nemôžeme tolerovať," povedal Biden novinárom v mestečku Rehoboth Beach v štáte Delaware.

"Myšlienka, že v Amerike dochádza k politickému násiliu alebo k takémuto násiliu, je jednoducho neslýchaná. Je to jednoducho nevhodné. Každý, každý to musí odsúdiť," zdôraznil americká hlava štátu.

Atentát na Trumpa v americkom štáte Pensylvánia odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Spojeného kráľovstva, Japonska, Izraela, EÚ, Kanady, či Maďarska.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu aj s manželkou Sarou boli šokovaní útokom na Trumpa. "Modlíme sa za jeho bezpečnosť a skoré uzdravenie," uviedol Netanjahu.

"Moje myšlienky a modlitby sú v týchto temných hodinách s prezidentom Donaldom Trumpom," maďarský predseda vlády Viktor Orbán uviedol na sociálnej sieti X.

Ďalšie reakcie

Britský premiér Keir Starmer "bol zdesený šokujúcimi scénami" na predvolebnom mítingu prezidenta Donalda Trumpa. "Politické násilie v akejkoľvek podobe nemá v našej spoločnosti miesto," zdôraznil a dodal, že myšlienkami je so všetkými obeťami útoku.

Japonský premiér Fumio Kišida vyhlásil, že je potrebné "rozhodne sa postaviť proti akejkoľvek forme násilia, ktorá spochybňuje demokraciu. Modlím sa za skoré uzdravenie bývalého prezidenta Trumpa."

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell bol takisto "šokovaný" útokom na Trumpa, ktorý "dôrazne odsúdil". "Opäť sme svedkami neprijateľných násilných činov voči politickým predstaviteľom," dodal.

Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že je "znechutený streľbou na bývalého prezidenta Trumpa" a zdôraznil, že "politické násilie nikdy nie je prijateľné". "Myšlienkami som s bývalým prezidentom Trumpom, účastníkmi podujatia a všetkými Američanmi," vyhlásil.

Hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa streľbu odsúdil a označil ju za "akt politického násilia".

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyneová na sieti X uviedla, že je streľbou hlboko šokovaná a zaželala exprezidentovi, aby sa rýchlo zotavil. Vyjadrila tiež sústrasť rodine obete z radov divákov.

Český premiér Petr Fiala dôrazne odsúdil útok na Donalda Trumpa. Politika má byť súbojom názorov, násilie v nej nesmie mať miesto, uviedol na sieti X. Trumpovi zaželal skoré uzdravenie.

"Šialené, každý normálny človek to musí odsúdiť. Želám mu rýchle uzdravenie," uviedol na sociálnej sieti X Babiš.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell bol útokom šokovaný a dôrazne ho odsúdil. "Opäť sa stávame svedkami neprijateľných skutkov politického násilia proti politickým predstaviteľom," uviedol prostredníctvom sociálnej platformy X.

Reagoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že je v myšlienkach s Trumpom, ktorý sa stal obeťou pokusu o atentát, a praje mu skoré uzdravenie.

"Je to tragédia pre naše demokracie. Francúzsko zdieľa šok a rozhorčenie amerického ľudu," napísal Macron na sieti X.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva označil streľbu za neprijateľnú a vyzval všetkých demokratov, aby ju odsúdili. "Útok na bývalého prezidenta Donalda Trumpa musia všetci zástancovia demokracie a dialógu v politike dôrazne odmietnuť. To, čo sme dnes videli, je neprijateľné," uviedol brazílsky líder.

Indický premiér Naréndra Módí označil Trumpa za svojho priateľa a zaželal mu skoré uzdravenie: "Dôrazne odsudzujeme tento incident. Násilie nemá v politike a demokracii miesto."

český prezident Petr Pavel odsúdil útok na amerického prezidentského kandidáta a exprezidenta Donalda Trumpa. Násilie do demokratickej spoločnosti nepatrí, preto je nutné jednoznačne odsúdiť útok na bývalého amerického prezidenta, uviedol na sieti X po svojom návrate z oficiálnej návštevy práve USA.

"Napätá atmosféra v spoločnosti neprospieva nikomu a je potrebné, aby sa politici snažili situáciu upokojiť," uviedol Pavel a zaželal Trumpovi skoré uzdravenie.

Napísal tiež, že ho správa o útoku na bývalého amerického prezidenta zastihla počas odletu z Houstonu do Prahy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok