Voda zmietla všetko, masa bahna a konárov turistov úplne zasypala. Ako došlo k tragédii v Monkovej doline

12.7.2024 11:32

Vo štvrtok v popoludňajších hodinách sa spustil silný dážď a začali padať krúpy. Počasie sa zmenilo náhle. Voda narušila svah nad turistickým chodníkom, ktorý vedie z obce Ždiar do Širokého sedla. Prístrešok, kde sa nachádzali turisti, zasypalo bahno, kamene aj polámané stromy.

Monkova dolina Tatry lavína tragédia
Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky/súkromný archív

Masa turistov úplne zasypala

K nešťastiu došlo v Monkovej doline v Belianskych Tatrách. Lavína z bahna a kameňov zmietla drevený prístrešok pri takzvanej Hlasnej skale, pod ktorým sa pred búrkou ukrývalo 16 turistov. Vyhasli dva ľudské životy. Tragédiu priblížila Správa Tatranského národného parku na svojom webe.

"Došlo k úmrtiu dvoch osôb (50-ročnej občianky SR a 51-ročnej občianky ČR) a štyria ľudia boli zranení, pričom zranenia si vyžiadali aj hospitalizáciu. Na mieste boli nasadené všetky záchranné zložky," informovala ďalej Polícia SR.

Tatry voda lavína Foto: TANAP Spúšť po bahennej lavíne
Monkova dolina lavína voda tragédia Foto: TANAP Monkova dolina po vodnej lavíne

Masa turistov úplne zasypala. Niekoľko ďalších osôb ostalo zakliesnených pod prístreškom a nemohli bezpečne zostúpiť do bezpečia. Na pomoc im okrem Horskej záchrannej služby a leteckej zdravotnej záchrannej služby okamžite prišli aj pilčíci z obce Ždiar, dobrovoľní hasiči a dobrovoľní horskí záchranári.

"Práve vďaka rýchlemu a efektívnemu konaniu pilčíkov, ktorí dobre poznajú túto lokalitu, sa podarilo ľudí dostať na miesto, odkiaľ ich bolo možné evakuovať," uvádza TANAP. Pilčíci taktiež pomohli uvoľniť plochu v hustom poraste, kam potom mohol priletieť vrtuľník.

TANAP tiež približuje, že prístrešok aj celú lokalitu, kde došlo k bahennej lavíne, zaplavil rozvodnený potok, nánosy pôdy, bahna a strhnuté stromy.

"Turistický chodník v Monkovej doline (červená značka) od Hotela Magura po Kopské sedlo a v Doline Bieleho potoka (zelená značka) zo Strednice po rázcestie Monkova dolina – pod Ptošovskými turňami sú z dôvodu veľkého poškodenia nepriechodné a do odvolania uzavreté!" upozorňuje turistov náš najväčší národný park.

Už to tam nikdy nebude také, ako predtým

Dôkladne obhliadnuť lokalitu bude možné až vtedy, keď opadne zvýšená hladina vody, ktorá zatopila aj prístup do doliny. V oblasti bola vyhlásená mimoriadna situácia.

"Už to tam nikdy nebude ako predtým, turistické chodníky neexistujú. Strhlo všetky mosty, lavičky. Voda vymyla hlboké ryhy. Je ešte predčasné hovoriť o otvorení, momentálne je táto oblasť pre turistov uzavretá,“ vysvetlil starosta Ždiaru Pavel Bekeš pre Korzár.

Starosta potvrdil, že z miesta sa podarilo dostať všetkých turistov a záchranári neevidujú nezvestné osoby. Taktiež vyvrátil medializovanú informáciu, ktorú ako prvá priniesla TV Joj, že nešťastie si vyžiadalo aj tretiu obeť.

V popradskej nemocnici boli ošetrení traja turisti - dve osoby potom prepustili do domácej starostlivosti, jednej naďalej poskytujú zdravotnú starostlivosť. Potvrdila to asistentka generálneho riaditeľa nemocnice Martina Petrášková.

Tatry lavína tragédia Foto: TANAP Spúšť po bahennej lavíne

Dokumentujú škody

Na miesto v piatok dorazili minister životného prostredia Tomáš Taraba, štátny tajomník rezortu Filip Kuffa aj župan Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Kuffa deň po nešťastí zverejnil video z postihnutej oblasti. Rezort situáciu dokumentujeme priamo v teréne so Správou TANAP-u.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok