Tragédia v Tatrách: Bahenná lavína zmietla turistov aj mosty. Obeťami sú Slovenka a Češka, hlásia aj zranených

11.7.2024 16:25 , Aktualizované: 12.7.2024 13:37

Tragická udalosť v Belianskych Tatrách si vyžiadala minimálne dva ľudské životy a štyroch zranených. Jednou z obetí je Češka. Českej televízii to povedala Aneta Kovářová z odboru komunikácie českého ministerstva zahraničia. V oblasti bola vyhlásená mimoriadna situácia.

Neprežili dve ženy

Spravodajský portál noviny.sk informoval, že lavína zasypala niekoľko turistov, dve ženy - Slovenka (50 rokov) a Poľka - neprežili. Reportérke TV Joj to povedal starosta, no podľa najnovších informácií nejde o Poľku, ale Češku (51 rokov). Ďalší Česi boli ľahko zranení.

"Medzi zranenými sú aj českí občania, ale ide o ľahké zranenia. Náš zastupiteľský úrad v Bratislave je prostredníctvom našej konzulky v kontakte, situáciu rieši," doplnila Kovářová z odboru komunikácie českého ministerstva zahraničia. 

Nešťastie sa stalo v Belianskych Tatrách, keď prístrešok, pod ktorým sa vo štvrtok popoludní ukrývalo pred búrkou 16 ľudí, zasiahla zosunutá pôda.

Spravodajský portál TV Joj zároveň informuje, že vodná lavína postrhávala niekoľko mostov. Na mieste zasahovala horská záchranná služba, dve pozemné posádky RZP a dva záchranárske vrtuľníky. "V prípade bolo povereným príslušníkom Obvodného oddelenia PZ Ždiar začaté trestné stíhanie pre prečin usmrtenie," informuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove.

Správa z miesta nešťastia v Monkovej doline hovorí zatiaľ o dvoch usmrtených ženách, z nich jedna bola inej štátnej príslušnosti. Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba.

"Na mieste nastala bahenná lavína, ktorá strhla kamennú suť a stromy. Pri turistickom chodníku v drevenom prístrešku sa zdržiavali osoby, ktoré boli zasiahnuté," priblížil Taraba.

Podotkol, že na miesto bol vyslaný aj posttraumatický tím. Zásahovým jednotkám sa poďakoval za ich nasadenie. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť.

tatry chodník Foto: TASR/Pavol Zachar Tatranský chodník je uzavretý

Troch previezol vrtuľník

Podľa informácií televízie Markíza neskôr po incidente 11 ľudí kráčalo dole z doliny, boli špinaví a zablatení. Troch turistov previezol vrtuľník do najbližšej nemocnice.

K incidentu sa vyjadrila aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ďakuje záchranárom z Horskej záchrannej služby za profesionálny zásah a nasadenie pri tragickej udalosti.

Rodinám obetí tragédie vyjadril úprimnú sústrasť.

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí a prajem skoré uzdravenie zraneným po nešťastnej udalosti v Belianskych Tatrách," uviedol minister na sociálnej sieti.

Búrka, ktorá spôsobila nešťastie, bola mimoriadne intenzívna, ale len veľmi lokálna. Ako takéto javy vznikajú a či sa dajú dopredu predpovedať ozrejmil klimatológ Pavol Faško:

Modlitby za obete tragédie

Predseda Konferencie biskupov Slovenska, košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober, vyjadril úprimnú sústrasť a duchovnú blízkosť pozostalým obetí z tragickej udalosti v Monkovej doline.

Všetkých veriacich prosí, aby sa pridali k modlitbám za zomrelých turistov.

"Pamätám v modlitbe na obete, ktoré zasiahla ničivá lavína v Belianskych Tatrách. Spolu s ostatnými biskupmi sa modlím za ich duše a vyjadrujem úprimnú sústrasť a duchovnú blízkosť pozostalým," podotkol s tým, že osobitne myslí na tých, ktorí sú zranení alebo utrpeli materiálne škody.

padnuté stromy, lavína Foto: Horská záchranná služba Belianske Tatry

Pozrite si, čo spôsobili dažde v Monkovej doline.

Chodník pre turistov je uzavretý

Tatranský národný park na sociálnej sieti upozorňuje návštevníkov Tatier, že turistický chodník Monkovou dolinou do Širokého sedla je nepriechodný.

"Zeleno značený chodník je uzavretý až do odvolania! Uvedenému miestu sa treba vyhnúť a neplánovať si v úseku ani túry počas nasledujúcich dní," uvádza.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok