Hosť mu poslal video s veľkou vodou, brat ho informoval o zranených. Svedok tragédie v Tatrách prehovoril

Zábery zničenej Monkovej doliny v Belianskych Tatrách po bahennej lavíne ako prvý na sociálnej sieti zverejnil Miloš Monka, miestny obyvateľ, ktorý v oblasti pracuje v jednom z hotelov. Neváhal a po nešťastí išiel pomáhať zraneným turistom.

Monkova dolina, Tatry
Foto: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS

Ničivá bahenná lavína si vyžiadala dva ľudské životy a štyroch zranených. Jednou obeťou je Slovenska, druhou Češka. Masa bahna zmietla prístrešok a zasypala niekoľko turistov.

Ako informuje Markíza, po tragédii začali dobrovoľní záchranári presúvať zranených a evakuovaných turistov do hotela, kde pracuje aj pán Miloš. S personálom im poskytol deky, teplé oblečenie a čaj. V hoteli je teraz ubytovaných viac ako 130 hostí. 

"O zhruba hodinu mi písal brat, dobrovoľný hasič, že idú do Belianskych Tatier, pretože tam sú nejakí zranení turisti. Už vtedy vedeli aj o zosnulých," povedal pre Markízu.

O nešťastí nevedeli

Najprv o nešťastí nikto nevedel. Až neskôr mu jeden z jeho hostí poslal video o zvýšenej hladine vody.

"Zo začiatku sme nevedeli o žiadnom nešťastí. Bolo to o búrlivej vode, ktorá sa prehnala Monkovou dolinou. Mne poslal ubytovaný hosť z nášho domu video, že hladina vody stúpla na kritickú výšku, preto som utekal domov pozrieť, či je všetko v poriadku," hovorí Monka.

Pozrite si reportáž o prvých informáciách z tragédie v Belianskych Tatrách.

Zničený turistický chodník

Prívalová bahenná vlna úplne zničila aj jediný turistický chodník, ktorý je náučný a v posledných rokoch ho nikto neudržiaval. Podľa svedka tam náučné tabule nie sú obnovené už minimálne dva roky.

"Je nám, samozrejme, najviac ľúto vyhasnutých životov. Veríme, že kompetentní sa k tomu postavia a začnú situáciu riešiť. My im hovoríme, že je v potokoch popadané drevo a zrúbané lesy," dodal Monka.

tatry chodník Foto: TASR/Pavol Zachar Turistický chodník je uzavretý

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok